Makové hniezda

Autor receptu: droetker

Komerčný recept<br><br>Doba prípravy: asi 35 minút

25 minút
na 200/180 °C

Postup

  1. Múku s kypriacim práškom preosejeme na pracovnú dosku. Pridáme ostatné prísady na cesto a všetko ručne spracujeme na vláčne cesto bez hrudiek. Ak sa cesto lepí, podsypávame hladkou múkou..
  2. Na prípravu náplne nalejeme mlieko do hrnca a na miernom plameni povaríme asi 2 minúty s cukrom, škoricovým cukrom, rumom a hrozienkami. Pridáme mak a krátko povaríme. Hrniec odstavíme z platne a necháme vychladnúť.
  3. Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik hrubý asi 3 mm a potrieme vychladnutou plnkou. Cesto stočíme do rolády a dáme na ½ hodiny stuhnúť do mrazničky.
  4. Z rolády nakrájame 1,5 cm hrubé kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Elektrická rúra: 200°C Teplovzdušná rúra: 180°C Plynová rúra: stupeň 4 Doba pečenia: asi 25 minút
  5. Ešte teplé hniezda posypeme cukrom a stred ozdobíme kandizovanými čerešňami. Po vychladnutí servírujeme.