Parené buchty

Makové buchty na pare (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Nadýchane cesto plné maku pre tých, ktorí ho majú radi. Potešia malých aj veľkých.

45-50 minút
príprava
8-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru a 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do väčšej misy pridáme zvyšný cukor, soľ, kvások, minerálnu vodu, vajíčka a rozpustené maslo.
  2. Vypracujeme cesto, ktoré pomúčime, zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste nakysnúť.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm, pomocou pohára vykrojíme kolieska do stredu dáme makovú plnku - mletý mak zmiešame s lekvárom podľa potreby.
  4. Pripravené buchty paríme na pare 8 - 10 minút podľa veľkosti. Pred podávaním polejeme rozpusteným maslom, alebo rôzne, posypeme mletým makom a práškovým cukrom.
  5. Z druhej polovice cesta upečený makový pudingový závin.
  6. Hotové makové, pudingové záviny. Dobrú chuť.