Makové opekance

Makové bobáľky bez lepku

Autor receptu: novalim

Kysnuté makové bobáľky patrili na štedrovečerný stôl už aj našich starých a prastarých mám.* Od nich práve častokrát čerpáme inšpiráciu na mnohé recepty. Tie kysnuté obzvlášť. Aj naše makové bobáľky v bezlepkovej verzii sú práve takéto. S pridaním trošky tvarohu do cesta a bohato posypané makom chutia naozaj vynikajúco.

3
porcie
60 minút
príprava
8-10 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise zmiešame Promix Alfa, cukor a droždie, pridáme vlažné mlieko, tvaroh a mixérom miesime asi 5 minút. Vymiesené cesto prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť.
  2. Z vykysnutého cesta tvarujeme malé guľky a kladieme ich na plech s papierom. Na plechu ich ešte necháme krátko podkysnúť. Pečieme ich na 210 °C asi 8-10 minút do zlatohneda.
  3. Upečené bobáľky podávame posypané mletým makom a zaliate horúcim mliekom. Dosladíme ich medom alebo práškovým cukrom.