Maková torta s mandľovou posýpkou

Autor receptu: monnr

8-10
porcií
80 minút
príprava
15-20 minút
na 150 °C

Postup

  1. Cesto: Žĺtky s polovicou cukru vymiešajte dopenista, ku koncu pridajte 3 PL vody. Z bielkov a zo zvyšku cukru vyšľahajte tuhý sneh. Mak zmiešajte s preosiatou múkou a kypriacim práškom. Opatrne pridajte žĺtky so snehom a múku s makom. Tortovú formu (s priemerom 24 cm) vymastite a vysypte múkou. Vlejte cesto a upečte.
  2. Krém: V 100 ml mlieka rozmiešajte Zlatý klas, zvyšok mlieka dajte variť. Do horúceho vlejte rozmiešaný Zlatý klas a uvarte hustý puding, ktorý nechajte za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo dobre vymiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom a 2 žĺtkami. Pridajte vychladnutý puding a vymiešajte hladký krém. Upečený vychladnutý tortový korpus rozkrojte na 3 časti. Každý plát poriadne pokvapkajte rumom a natrite krémom.
  3. Posýpka: Olúpané posekané mandle jemne opražte na masle. Pridajte cukor a miešajte, až sa cukor skaramelizuje a vzniknú malé hrudky. Vrch torty posypte skaramelizovanými mandľami.