Maková torta s mandľovou posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: malinka711

80 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru dopenista, pridáme vodu. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na tuhý sneh. Múku zmiešame s makom a práškom do pečiva. Sneh z bielkov vmiešame do žĺtkovej zmesi a nakoniec primiešame aj múku s makom. Tortovú formu (s priemerom 24 cm) vystelieme papierom na pečenie, vylejeme do nej cesto a pečieme 30-40 minút na 180°C.
  2. Krém: V 100 ml mlieka rozmiešame pudingový prášok a žĺtky. Zvyšok mlieka dáme variť, do horúceho vlejeme rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding. Necháme ho vychladnúť. Zmäknuté maslo dobre vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme vychladnutý puding a vymiešame hladký krém.
  3. Upečený vychladnutý korus prekrojíme na 3 rovnaké časti. Každý plát dobre pokvakáme rumom a potrieme lekvárom (ja som použila malinový).
  4. Pláty potom zlepíme krémom tak aby nám ostalo dosť krému na vrch a boky torty.
  5. Posýpka: Mandle jemne opražíme na masle, pridáme cukor a miešame až sa cukor skaramelizuje a vzniknú malé hrudky.
  6. Necháme ich vychladnúť a celú tortu potom nimi obsypeme.