Maková torta (fotorecept)
Autor receptu: jajaem
Čo myslíte, bude sa takáto torta oslávencovi páčiť? Zajtra má môj najmladší bratranec 5
rokov :)
Zvolila som menej tradičnú kombináciu, a to korpus z celého maku :) Po oslave pridám aj
foto v reze.
Tak doplním, že torta mala úspech, foto som pridala pod recept :)
10 porcií |
120 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si 2 misky. V jednej vyšľaháme 3 žĺtky s 1/4 cukru a vodou, v druhej spravíme tuhý sneh z 5 bielkov a potom pridáme zvyšok cukru.
- Pripravíme si zmes maku, múky a PDP, ktorú spolu s bielkovou zmesou jemne zašľaháme k žĺtkovej zmesi.
- Dáme piecť do vyhriatej trúby na 180°C ... trvalo to cca 40-50 minút... no treba kontrolovať špajdlou.
Samozrejme pred pečením formu ničím nemažeme, vystelieme len spodok formy papierom na pečenie, po upečení kraje oddelíme tenkým nožíkom a jednoducho vyklopíme. Tým docielime, že je povrch torty pekne rovný.
- Kým sa pečie korpus, pripravíme si krém. V malom množstve mlieka rozmiešame žĺtky, puding, cukor a vanilkový cukor. Zvyšok mlieka dáme variť, do horúceho mlieka pridáme pudingovú zmes a spravíme hustý puding.
Po odstavení dám na vrch sáčok, aby sa na pudingu nespravila kožka (viď foto).
- Medzitým ako mi chladol korpus a krém som si odskočila na prednášku do školy :D
Po vychladnutí do pudingu zašľaháme maslo. Rozrežeme korpus, pokvapkáme kompótovou šťavou, natrieme marhuľovým džemom a plníme. Plnkou potrieme aj vrch a boky torty. Do zvyšku krému som dala granko a nazdobila som lem.
- Dúfam, že sa pestrá Lentilková torta bude malému oslávencovi páčiť. Po rozkrojení pridám foto v reze.
- Doplním, že tortička mala úspech, chuťovo je veľmi zaujímavá a v reze je krásne kontrastná. Určite odporúčam, bola to moja prvotina s makovým korpusom, ja určite zopakujem aj vo forme zákusku :)