Maková torta (fotorecept)

Autor receptu: jajaem

Čo myslíte, bude sa takáto torta oslávencovi páčiť? Zajtra má môj najmladší bratranec 5 rokov :) Zvolila som menej tradičnú kombináciu, a to korpus z celého maku :) Po oslave pridám aj foto v reze. Tak doplním, že torta mala úspech, foto som pridala pod recept :)

10
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si 2 misky. V jednej vyšľaháme 3 žĺtky s 1/4 cukru a vodou, v druhej spravíme tuhý sneh z 5 bielkov a potom pridáme zvyšok cukru.
  2. Pripravíme si zmes maku, múky a PDP, ktorú spolu s bielkovou zmesou jemne zašľaháme k žĺtkovej zmesi.
  3. Dáme piecť do vyhriatej trúby na 180°C ... trvalo to cca 40-50 minút... no treba kontrolovať špajdlou. Samozrejme pred pečením formu ničím nemažeme, vystelieme len spodok formy papierom na pečenie, po upečení kraje oddelíme tenkým nožíkom a jednoducho vyklopíme. Tým docielime, že je povrch torty pekne rovný.
  4. Kým sa pečie korpus, pripravíme si krém. V malom množstve mlieka rozmiešame žĺtky, puding, cukor a vanilkový cukor. Zvyšok mlieka dáme variť, do horúceho mlieka pridáme pudingovú zmes a spravíme hustý puding. Po odstavení dám na vrch sáčok, aby sa na pudingu nespravila kožka (viď foto).
  5. Medzitým ako mi chladol korpus a krém som si odskočila na prednášku do školy :D Po vychladnutí do pudingu zašľaháme maslo. Rozrežeme korpus, pokvapkáme kompótovou šťavou, natrieme marhuľovým džemom a plníme. Plnkou potrieme aj vrch a boky torty. Do zvyšku krému som dala granko a nazdobila som lem.
  6. Dúfam, že sa pestrá Lentilková torta bude malému oslávencovi páčiť. Po rozkrojení pridám foto v reze.
  7. Doplním, že tortička mala úspech, chuťovo je veľmi zaujímavá a v reze je krásne kontrastná. Určite odporúčam, bola to moja prvotina s makovým korpusom, ja určite zopakujem aj vo forme zákusku :)