Mahsi kusa [plnené baby cukety]

Autor receptu: hjarta

Recept je z arabskej kuchyne. Irak. Nase oblubene jedlo. Pripravujeme ho casto, k obedu, navstevy. Mahsi kusa- plnene baby cukety sa robia na rozne sposoby. Varia sa v paradajkovej omacke, besamelovej omacke. Zapekane atd.

4-6
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Priprava zmesi- vsetky suroviny: cibulu, cesnak, baranie mastne, papriku, paradajky, zelerovu a petrzlenovu vnat, feferonku, koriander si nasekane/ nakrajame na drobne casti, a dame si to do misky. kurca si odkostime a pridame k zmesi. Pridame koreniny, sol, olej a dobre zamiesame. pridame 1 lyzicu paradajkoveho pretlaku a vsetko zmiesame. Ryzu si umyjeme a nechame 10 minut namocenu.
  2. priprava cukety- Cuketky si umyjeme, odrezeme stonku a vydlabene duzinu pomocou skrabky na zemiaky alebo s nozikom. Vydlabane cuketky si ukladame na tanier, podnos. Ryzu si zlejeme a pridame k zmesi. Zamiesame. Mozeme zacat plnit cuketky. Plnku davame do vnutra. Cukety si po stranach popichame s nozom a ukladame do hrnca. Zvysnu zmes si dame hore na cukety. Zalejeme vodou v pomere ryze, pridame zvysny paradajkovy pretlak a dame varit. Ked nam zacnu cukety vriet stiahneme na slaby plamen a nechame varit. cca 40 minut alebo kym nebude ryza makka.
  3. Uvarene odstavime a nechame troska ochladnut. Podavame. Dobru chut. Ako prilohu si mozeme dat salat.