Maďarský paprikáš z vajec
Autor receptu: zemo
Pravý maďarský paprikáš je so smotanou a perkelt zase bez nej. Na Slovensku je to presne naopak. Málokto si však vie predstaviť ako hlavnú surovinu na paprikáš nie mäso, ale uvarené vajcia na tvrdo.
4 - 6 porcie |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme do zlatista na masle. Pridáme na rezance nakrájanú zelenú a červenú papriku. Popražíme, podusíme kým nezmäkne a nasypeme mletú červenú papriku.
- Do rnca potom patria na malé kocky pokrájané ošúpané paradajky. Chvíľku odkryté dusíme a miešame. Pridáme horúcu vodu, posolíme a ďalej dusíme už pod pokrievkou. Nezabúdame, že všetko treba často miešať.
- Po zhruba 15 minútach pridáme na kúsky nakrájané vajcia na tvrdo. Chvíľku necháme prejst varom a paprikáš zalejeme kyslou smotanou. Už nevaríme, len jemne pomiešame. Podávame s bielym chlebom alebo dobré sú aj nokrlatá mojej babky. Čiže halušky z polohrubej múky, vody a vajca. Tak presne také, aké ochutnal Jaroslav Hašek pri túlkach do Puszta Magyarádu. Rovnaké, ako sa varia po stáročia na oboch brehoch rieky Dunaja i dosť od nich ďalej.