Maďarský kurací paprikáš s haluškami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj priateľ miluje maďarskú kuchyňu a zatúžil po pikantnom maďarskom kuracom paprikáši z domáceho kuraťa s haluškami, tak som mu ho uvarila, nevedel sa ho dojesť a to je tá najväčšia pochvala pre mňa, že mu úžasne chutil :-). Tento istý recept som na vareche nenašla, preto ho pridávam pre milovníkov chutných pikantných jedál maďarskej kuchyne.

6 - 8
porcií
20 minút
príprava
1 hodina minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

Postup

  1. V hlbšom hrnci som rozpálila domácu bravčovú masť,...
  2. ...na ktorej som prudko opiekla predtým nasolené, rozporcované domáce kura z jednej strany - asi 5 - 7 minút,...
  3. ...z druhej strany tiež 5 - 7 minút, až vznikla pekná zlato-hnedá kôrčička na povrchu a vybrala som ho zatiaľ na tanier.
  4. Vo výpeku som orestovala cibuľu do sklovita,
  5. ...zaliala som ju malým množstvom horúcej vody a vydusila na tuk. Toto som opakovala celkom 3x, čím sa cibuľa rozpadne, prirodzeným spôsobom zahustí šťavu paprikáša a dodá zároveň úžasnú chuť. Toto sa volá perkeltový základ.
  6. Pridala som cesnak pokrájaný na plátky a pokrájanú sušenú štipľavú papriku, restovala som len krátko, kým sa cesnak pekne rozvoňal a paprika pustila pikantnú chuť - asi 1 - 2 minúty.
  7. Priliala som domácu paradajkovú šťavu /v sezone dávam čerstvé paradajky a čerstvú zelenú papriku, tiež môže byť domáce lečo asi 3 - 4 PL/,...
  8. ...sladkú mletú červenú papriku, používam madarskú papriku Kalocsai, ktorá jednak krásne farbí a jednak má úžasnú zamatovú chuť, nechala som ju za stáleho miešania rozpustiť...
  9. ...a krátko som ju orestovala, pozor nespáliť!!!
  10. Pripravila som si smotanu na varenie, jej výhodou je, že sa varením nepripaľuje, ale môžete použiť aj sladkú smotanu Rajo alebo hustú kvalitnú smotanu.
  11. Do paprikovo-paradajkového cibuľového základu s cesnakom a sušenou štipľavou paprikou som vložila porcie opečeného kuraťa, v tomto základe som ich chvíľu restovala za stáleho obracania, čím sa kuracie mäsíčko výborne ochutí skrz-naskrz týmto vynikajúcim základom, potom som ho podliala horúcou vodou asi do polovice mäsa, pridala som zelenú papriku prekrojenú na dve polovice a osolila som ho a...
  12. ....prikryla pokrievkou, znížila som plameň na stredný a pomaly som dusila asi 1 hodinku, kým kuracie mäsko nezmäklo za občasného podlievania horúcou vodou, aby sa neprerušil var a premiešania, aby sa paprika nespálila a celé neprichytilo ku dnu.
  13. Ked kuracie mäsko zmäklo, priliala som smotanu na vareniie,
  14. ...poriadne som ju rozmiešala a...
  15. ...nechala som ju len prevrieť so šťavou. Tu som spravila začiatočnícku chybu :-), smotanu som mala najprv zmiešať s malým množstvom šťavy, aby sa vyrovnali teploty a až potom pridať, nebola by sa mi zrazila, síce to na chuti neubralo, ale ako vidíte, ako sa vraví, aj majster tesár sa utne. Pri sladkej smotane sa mi to ešte nikdy nestalo, preto vy to vyrovnanie teplôt pred pridaním smotany radšej urobte!!! Samozrejme môžete použiť aj dobrú hustú kyslú smotanu. Kurací paprikáš, ktorý je na rozdiel od perkeltu vždy so smotanou!!, bol hotový.
  16. Kým som dohotovila kurací paprikáš, pripravila som k nim domáce halušky. Do misy som dala asi 500 gramov polohrubej múky, 1 CL soli, premiešala som a pridala som 1 vajce.
  17. Priliala som studenú vodu v takom množstve,,...
  18. ..aby vzniklo hustejšie liate cesto, ktoré som nechala odpočívať, kým mi zovrela vo veľkom hrnci osolená voda. Cesto sa len leda-bolo premiešala, nesmie sa v žiadnom prípade vypracovať, lebo by sa nechutne ťahalo a nedalo pretláčať cez haluškáreň alebo sádzať z lopárika - kto ako je naučený, ja halušky pretláčam cez haluškáreň.
  19. Ked vyplávali halušky na povrch, povarila som ich asi 3-4 minúty a scedila, ja ich nechám dobre odkvapkať od vody,ale nepreplachujem studenou vodou k vôli zachovaniu chuti, podobne ako cestoviny.
  20. Scedené halušky som dala do Jenskej misy, ktorá ich udrží dlho teplé a hned som ich omastila rozpustenou domácou bravčovou masťou a premiešala, aby sa nezlepili.
  21. Horúci kurací paprikáš som nabrala do hlbokých tanierov a ako prílohu som podávala čerstvo uvarené domáce halušky. Neviem prečo, začal mobil zrazu štrajkovať a fotil veľmi nekvalitne. :-( Veľmi ma mrzela zrazená smotana v paprikáši, priateľ ma ubezpečoval, že chuť kuracieho paprikáša je úžasná a pravá madarská, správne pikantná, on chválil v kuse, ale mňa to zase úžasne mrzelo, tak ma neukameňujte ani vy, prosííím :-( Ak sa rozhodnete si tento paprikáš pripraviť, nezabudnite na vyrovnanie teploty šťavy a smotany, aby sa nezrazila, nech Váš Madarský kurací paprikáš je proste dokonalý, aký má naozaj byť. Madarský paprikáš sa nikdy nezahusťuje múkou!!!, o to hustotu šťavy sa postará cibuľa, ako aj vynikajúcu chuť, vo výsledku má byť niečo viac šťavy ako pri guláši, ale o niečo redšej. Napriek všetkému prajem Dobrú chuť :-)