Macedónska baklava (fotorecept)
Autor receptu: danja301
Existuje vela receptov na baklavu ,ale s tymto typom som sa tu na Vareche
nestretla a preto som sa rozhodla podelit sa s vami s trochu inym spracovanim tohoto
balkanskeho dezertu.Ako nazov hovori ,tato baklava sa robi v Macedonsku a napriek
tomu ,ze vsade na balkane mozete kupit v obchode hotove cesto na tuto dobrotu , ja
ho zvyknem robit zo strudloveho ,alebo listkoveho cesta,Tento recept Vam chcem ale
priblizit v jeho originalnej podobe a s povodnym cestom.
Postup
- Pomlete orechy a postruhanu cokoladu zmiesame
- Pripravime si cesto velkosti pekaca,ktore budeme rolovat
- Na okraj cesta lyzicou pridavame orechy a cokoladu tak ,ako to vidno na obrazku
- Zaciname rolovat
- Rolujeme tenke rulicky tak ako to vidno na obrazku
- Ukladame na pekac
- Pilkovym nozikov uhladne pokrajame,po peceni by nam baklava popraskala,preto krajame pred pecenim
- Roztopime si maslo
- Baklavu dokladne polejeme roztopenym maslom a dame piect do rozohriatej rury na 180 stupnov.
- Pecieme zhruba 40 minut na tejto teplote,az kym nedosiahne zlatistu farbu .Kym sa nam baklava pecie,do hrnca dame liter vody a kilo a pol cukru .Varime serbet,husty cukrovy sirup,az kym nam nezhustne tak ,ze ak ho dame na tanierik a nasledne do chladnicky, nerozlieva sa. Ked je sirup hotovy ,vytlacime do neho stavu z jedneho citrona a mozeme,ale nemusime pridat vanilkovy cukor.Polejeme baklavu a nechame vychladnut.V chladnicke nam vydrzi ,az kym ju nezjeme.Dobru chut;)