Macedónska baklava (fotorecept)

Autor receptu: danja301

Existuje vela receptov na baklavu ,ale s tymto typom som sa tu na Vareche nestretla a preto som sa rozhodla podelit sa s vami s trochu inym spracovanim tohoto balkanskeho dezertu.Ako nazov hovori ,tato baklava sa robi v Macedonsku a napriek tomu ,ze vsade na balkane mozete kupit v obchode hotove cesto na tuto dobrotu , ja ho zvyknem robit zo strudloveho ,alebo listkoveho cesta,Tento recept Vam chcem ale priblizit v jeho originalnej podobe a s povodnym cestom.

90 min minút
príprava

Postup

  1. Pomlete orechy a postruhanu cokoladu zmiesame
  2. Pripravime si cesto velkosti pekaca,ktore budeme rolovat
  3. Na okraj cesta lyzicou pridavame orechy a cokoladu tak ,ako to vidno na obrazku
  4. Zaciname rolovat
  5. Rolujeme tenke rulicky tak ako to vidno na obrazku
  6. Ukladame na pekac
  7. Pilkovym nozikov uhladne pokrajame,po peceni by nam baklava popraskala,preto krajame pred pecenim
  8. Roztopime si maslo
  9. Baklavu dokladne polejeme roztopenym maslom a dame piect do rozohriatej rury na 180 stupnov.
  10. Pecieme zhruba 40 minut na tejto teplote,az kym nedosiahne zlatistu farbu .Kym sa nam baklava pecie,do hrnca dame liter vody a kilo a pol cukru .Varime serbet,husty cukrovy sirup,az kym nam nezhustne tak ,ze ak ho dame na tanierik a nasledne do chladnicky, nerozlieva sa. Ked je sirup hotovy ,vytlacime do neho stavu z jedneho citrona a mozeme,ale nemusime pridat vanilkovy cukor.Polejeme baklavu a nechame vychladnut.V chladnicke nam vydrzi ,az kym ju nezjeme.Dobru chut;)