Sklenené rezance

Ma Yi Shang Shu (Mravce lezúce na strom)

Autor receptu: bugout

Ďalšia sečuánska rýchlovka... Mleté hovädzie, sklenené rezance, toban djan. Len pre info - sklenené rezance nie sú ryžové, ale sú zo zemiakového alebo mungo škrobu.

10 minút
príprava
15 - 20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cesnak a zázvor pokrájame nadrobno, rovnako bielu časť jarnej cibuľky. Vňať pokrájame na kolieska. Rezance namočíme na pár minút do vlažnej vody, len aby povolili (v podstate nemusíme).
  2. Na oleji opečieme na strednom (mierne pod stredným) výkone toban djan kým nepusti farbu. Potom pridáme cesnak a zázvor po minútke dáme mleté mäso a zvýšime výkon. Keď je mäso pekne opečené, podlejeme vývarom. Pridáme sójovú omáčku a cukor.
  3. Keď sa začne zmes vrieť, vypneme zdroj tepla a pridáme rezance a dobre zmes premiešame. Zakryjeme a necháme vsiaknuť všetok vývar do rezancov (trvá to cca 15 minút). Na 50 g rezancov mi vychádza dva deci vývaru. Čiže na 150 g cca 6 dcl vývaru. Ak rezance namáčame dopredu, môže byť o niečo menej. Ja ich dopredu nemáčam, chcem aby naťahali chuť jedla a nie vody.
  4. Na záver vmiešame vňať z jarnej cibuľky a dáme aj na vrch na tanieri...
  5. A pár slov k názvu. Vraj mladé dievča varilo pre svoju starú svokru. Keďže nemali veľa peňazí mala len kúsok mäsa a ten pomlela (skôr nasekala) a upravila (zhruba tak) ako je popísané vyššie. Keďže svokra už nie dobre videla, opýtala sa prečo je v tých rezancoch toľko mravcov... Ono hold, mäso = mravce, rezance = konáre, vňať = listy... Niečo na tom názve bude.