Pudingový zákusok
Luxusný veterník na plechu (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Odpaľované cesto, vanilkový krém, výborná pochúťka na oslavy, posedenie pri dobrej káve.* Odporúčam upiecť, nie je to nič namáhavé.
20-24 porcií |
50-60 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na odpaľované cesto.
- Suroviny na plnku.
- V troche mlieka rozmiešame pudingový prášok a žĺtky. Zbytok mlieka s kryštálovým a vanilínovým cukrom dáme variť. Po zovretí vlejeme rozmiešaný puding so žĺtkami a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Po uvarení puding prelejeme do sklenenej misy, zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť.
- Počas chladnutia pudingu pripravíme cesto. Do hrnca vlejeme mlieko, studenú vodu, pridáme soľ, cukor a pokrájané maslo. Dáme variť pokiaľ sa maslo nerozpustí, viď foto. Pridáme preosiatu múku a na malom stupni plameňa odpaľujeme cesto 3-4 minúty.
- Keď sa už cesto nelepí na dno a steny hrnca, preložíme ho do mixéra a necháme mierne vychladnúť.
- Do mierne vychladnutého cesta zašľaháme postupne po jednom vajíčka. Cesto rovnomerne rozotrieme na vymastený plech 25x35 cm.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 25-30 minút. Počas pečenia rúru neotvárame, aby cesto nespadlo. Po upečení rúru vypneme a do dvierok založíme rukavicu (urobíme škáru), aby cesto vychladlo.
- Cesto po upečení.
- Po vychladnutí puding prešľaháme mixérom, pridáme 0,5 dl vaječného likéru alebo rum (nemusí byť) a po častiach zašľaháme zmäknuté maslo.
- Pripravený krém.
- Krémom potrieme upečený korpus. Vyšľaháme smotanu so Smetafixom do tuha a šľahačku rozotrieme na krémovú plnku, uhladíme.
- Pofŕkame čokoládovou a karamelovou polevou (ktorú dáme do cukrárskeho vrecka), karamelová poleva je domáca. Zákusok vložíme do chladničky stuhnúť.
- Po stuhnutí ochutnávka... Pokrájame na menšie kocky, rezy podľa seba. Dobrú chuť.