Luxusný hubový Wellington (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Inšpirovala som sa receptom v časopise Apetit a keďže výsledok bol naozaj výborný,chcem sa s vami oň podeliť.Ideálne ako slávnostná jesenná večera alebo predjedlo.Recept som si trochu upravila podľa vlastnej chuti.
4 porcie |
30 minút príprava |
40 minút na 220 °C |
Postup
- Pripravíme si potrebné suroviny.
- Rúru si predhrejeme na 200stC.Zo šampiňónov odstránime nožičky a na polovici oleja huby opekáme 3-4 minúty z každej strany.
- Opečené huby necháme okapať.
- Na panvicu po opečení húb dolejeme olej,pridáme nadrobno posekaný cesnak a umytú osušenú rukolu alebo špenát.I keď je málo známe tepelné spracovanie rukoly,ja ju mám takto veľmi rada a často ju takto spracovávam.Aj polievka z rukoly je veľmi dobrá.Opekáme len chvíľku 2-3 minúty do zvädnutia.Osolíme,okoreníme a dáme na cedník okapať.
- Dve porcie som robila vegetariánske,ale pre mäsožravcov,ako je môj manžel,som opiekla aj bravčovú panenku.Pokrájala som ju na kolieska hrubé 3cm,okorenené čerstvo mletým čiernym korením.Stačí opekať po 2 minúty z každej strany,potom osolíme a zatiaľ zabalíme do alobalu.
- Z lístkového cesta,najlepšie je kúpiť už vyvyľkané,vykrojíme štyri kruhy s priemerom 5cm a štyri s priemerom 10cm.
- Štyri menšie kruhy položíme na plech s paierom na pečenie alebo s fóliou a do stredu dáme kôpky udusenej rukoly(špenátu),ktoré nemôžu byť väčšie ako klobúčiky húb.
- Na rukolu dáme plátok syra.
- Potom pre mäsožravcov dáme pripravenú panenku a šampiňón(portobello).Pre vegetariánov samozrejme panenku vynecháme.
- Hlavičky húb opäť preložíme kúskom syra a okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Nakoniec opatrne zakryjeme väčšími kruhmi cesta.Okraje pritlačíme ozdobne vidličkou a potrieme vajíčkom.Pečieme 30-40minút pri 220stC do zlatista.
- Pred podávaním necháme chvíľu odpočinúť.Pridáme ešte rukolu,ktorú po umytí a osušení mierne osolíme,okoreníme a postriekame balzamikom a olivovým olejom.