Fašírky
Luxusné fašírky (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Predlohu na tento recept som mal recept - Loštické řízky od @Remcula. Týmto spomínam na jej skvele recepty a posielam tichú
spomienku do oblakov za ňou.
4 porcie |
15 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Dlhšiu dobu som rozmýšľal nad týmto receptom, akú chuť to bude mať urobené z iného druhu mäsa. Použil som hovädziu nožinu, že írska a bol to kus pekného mäsa, tak som neodolal. Po očistení mäsa od blán mi ostalo 920 g pekného mäsa. Rozdelil som ho na dve polovice. Do jednej polovice mäsa (450 g) som použil olomoucké tvarůžky a do druhej časti mäsa (tiež 450 g) syr čedar. Jednoducho je to almázia jedny aj druhé fašírky - luxus. Poďme na recept. Očistené mäso zbavené šliach zomelieme.
- Do zomletého mäsa (450 g) nastrúhame olomoucké tvarůžky (200 g) na veľkých okách.
- Kto chce, môže použiť aj syr čedar (200 g), ktorý tiež strúhame na veľkých okách do 450 g zomletého mäsa.
- K mäsu a syru pridáme strúhanku, strúhaný cesnak, vajcia a koreniny, ako je napísane v surovinách. So soľou opatrne, syr je slaný. Poriadne premiešame, najlepšie rukou.
- V druhej mise som zarobil druhú polovicu mäsa s čedarom tak isto.
- Necháme postáť pol hodiny, nech sa chuť prepojí.
- Začneme tvarovať fašírky, ktoré obalíme v strúhanke. Môžeme ich vysmážať v oleji na sporáku, alebo piecť v rúre potreté olejom. Ja som volil druhu možnosť, potom nie sú tak nasiaknuté olejom.
- Pekáč alebo hrniec potrieme olejom. Ak máte starší pekáč, použite na spodok papier na pečenie a ten potom natrite olejom. Fašírky naň uložíme a vrch fašírky tiež potrieme olejom. Zakryjeme vrchnákom z pekáča a dáme do rúry na pol hodinu. Pri teplote 180 °C. Po pol hodine dáme vrchnák preč a ešte dopečieme do červena. U mňa to bola ďalšia pol hodina.
- Čiže po hodine celkového pečenia ostali takéto krásne a voňavé, až bruchu začalo škŕkať.
- Počas pečenia som urobil zemiakovú kašu a uhorkový šalát. Nechcem sa chváliť, ale až sa nám počas jedenia robili hrče za ušami. Takže veľká vďaka za recept @remcula a spomíname.