Fašírky

Luxusné fašírky (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Predlohu na tento recept som mal recept - Loštické řízky od @Remcula. Týmto spomínam na jej skvele recepty a posielam tichú spomienku do oblakov za ňou.

4
porcie
15 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Dlhšiu dobu som rozmýšľal nad týmto receptom, akú chuť to bude mať urobené z iného druhu mäsa. Použil som hovädziu nožinu, že írska a bol to kus pekného mäsa, tak som neodolal. Po očistení mäsa od blán mi ostalo 920 g pekného mäsa. Rozdelil som ho na dve polovice. Do jednej polovice mäsa (450 g) som použil olomoucké tvarůžky a do druhej časti mäsa (tiež 450 g) syr čedar. Jednoducho je to almázia jedny aj druhé fašírky - luxus. Poďme na recept. Očistené mäso zbavené šliach zomelieme.
  2. Do zomletého mäsa (450 g) nastrúhame olomoucké tvarůžky (200 g) na veľkých okách.
  3. Kto chce, môže použiť aj syr čedar (200 g), ktorý tiež strúhame na veľkých okách do 450 g zomletého mäsa.
  4. K mäsu a syru pridáme strúhanku, strúhaný cesnak, vajcia a koreniny, ako je napísane v surovinách. So soľou opatrne, syr je slaný. Poriadne premiešame, najlepšie rukou.
  5. V druhej mise som zarobil druhú polovicu mäsa s čedarom tak isto.
  6. Necháme postáť pol hodiny, nech sa chuť prepojí.
  7. Začneme tvarovať fašírky, ktoré obalíme v strúhanke. Môžeme ich vysmážať v oleji na sporáku, alebo piecť v rúre potreté olejom. Ja som volil druhu možnosť, potom nie sú tak nasiaknuté olejom.
  8. Pekáč alebo hrniec potrieme olejom. Ak máte starší pekáč, použite na spodok papier na pečenie a ten potom natrite olejom. Fašírky naň uložíme a vrch fašírky tiež potrieme olejom. Zakryjeme vrchnákom z pekáča a dáme do rúry na pol hodinu. Pri teplote 180 °C. Po pol hodine dáme vrchnák preč a ešte dopečieme do červena. U mňa to bola ďalšia pol hodina.
  9. Čiže po hodine celkového pečenia ostali takéto krásne a voňavé, až bruchu začalo škŕkať.
  10. Počas pečenia som urobil zemiakovú kašu a uhorkový šalát. Nechcem sa chváliť, ale až sa nám počas jedenia robili hrče za ušami. Takže veľká vďaka za recept @remcula a spomíname.