Lúsková omáčka s perkeltom (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Tak som sa dočkala prých tohoročných lúskov. Hneď som z nich spravila polievku a aj
túto omáčku.
Postup
- Obrala som lúsky, odrezala som špice, umyla som ich, nakrájala. Očistila som si 2 stredné zemiaky, nakrájala som ich na menšie kocky.Taktiež som nakrájala jednu strednú cibuľu, ktorú som orestovala na oleji.
- Potom som do hrnca vložila nakrájané lúsky spolu so zemiakmi, bobkovými listami. Ja som dala 2 menšie kúsky. Podliala som ich horúcim kuracím vývarom, ktorý mi zostal od nedele. Zakryla som hrniec pokrývkou a nechala variť.
- Pripravila som si zátrepku. Do misky som dala jednu kyslú smotanu, mlieko, 2 pl hladkej múky.
- Metličkou som to dobre rozmiešala, aby som nemala hrudky.
- Vliala som to do uvarených lúskov. Nechala som omáčku asi 10 minút prevariť. Pridala som soľ, mleté čierne korenie.
- Umyla a nasekala som si kôpor.
- Pridala som ho do hotovej omáčky spolu s kúskami masla, ktoré omáčku zjemní.. Omáčku som ochutnala, pridala trošku octu.
- Na perkelt som udusila väčšiu cibuľu na oleji.
- Opiekla som mäso, aby sa mi zatiahlo. Pridala som nadrobno nakrájanú zelenú papriku.
- Hrniec som stiahla z ohňa, pridala som mletú sladkú červenú papriku, pomiešala, podliala asi 1 dcl horúcej vody. Mäso som osolila, okorenila.
- Dusila som mäso za častého miešania.
- Omáčku sme jedli s chlebom.