Lúpačky
Autor receptu: sbsgabi
tento recept je od mojej sestry ale veľmi často som ho robila nešli sme sa ich dojesť .
Dajú sa konzumovať aj čisté alebo naplnené rôznymi plnkami /mak,orechy, jablká lekvár,
puding, tvaroh,.../ Veľmi rada ho robím lebo je veľmi dobrý a rýchlo sa robí
Ja ich robím hocikedy keď neviem čo dať deckám na desiatu ,vianoce ,oslavu,
Je to lepšie cesto ako lístkové cesto .Vyskúšajte
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- do misky dáme múku do múky si urobíme jamku do ktorej dáme cukor,droždie a zalejeme vlažným mliekom aby sa nám urobil kvások.
po vy kysnutí kvásku pridáme soľ,všetko dobre vymiešame a na koniec pridáme olej a znova dobre vymiešame.
Na múkou vysypanej doske vyvaľkáme okrúhle 1/2 cm cesto ktoré prekrojíme na 4 časti a každú časť znova vyvaľkáme a prekrojíme na 8 častí .
Vzniknú nám také trojuholníky .
Na širší koniec trojuholníka dáme čajovú lyžičku plnky ktorú si zvolíte a začneme rolovať ku kraju trojuholníka .Každý trojuholník rolujeme tak isto a ukladáme ich na pomastený plech .Lúpačky poukladané na plechu potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť .
Kto nechce plniť žiadnimi plnkami môže len potrieť vajcom a posypať sezamom alebo makom.To záleží na vašej fantázii .Aj tvar si môžete zmeniť koláča.
- Rada k pečeniu na dno rúry si položte hrnček sklenený alebo kovový aby sa teplom neroztopil do ktorého pridáte vriacu vodu .
Ako sa bude piecť tak para s vody bude viac na-dýchavať cesto.
Tento fígeľ robím aj pri lístkovom ceste .