Lúpačky

Autor receptu: sbsgabi

tento recept je od mojej sestry ale veľmi často som ho robila nešli sme sa ich dojesť . Dajú sa konzumovať aj čisté alebo naplnené rôznymi plnkami /mak,orechy, jablká lekvár, puding, tvaroh,.../ Veľmi rada ho robím lebo je veľmi dobrý a rýchlo sa robí Ja ich robím hocikedy keď neviem čo dať deckám na desiatu ,vianoce ,oslavu, Je to lepšie cesto ako lístkové cesto .Vyskúšajte

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. do misky dáme múku do múky si urobíme jamku do ktorej dáme cukor,droždie a zalejeme vlažným mliekom aby sa nám urobil kvások. po vy kysnutí kvásku pridáme soľ,všetko dobre vymiešame a na koniec pridáme olej a znova dobre vymiešame. Na múkou vysypanej doske vyvaľkáme okrúhle 1/2 cm cesto ktoré prekrojíme na 4 časti a každú časť znova vyvaľkáme a prekrojíme na 8 častí . Vzniknú nám také trojuholníky . Na širší koniec trojuholníka dáme čajovú lyžičku plnky ktorú si zvolíte a začneme rolovať ku kraju trojuholníka .Každý trojuholník rolujeme tak isto a ukladáme ich na pomastený plech .Lúpačky poukladané na plechu potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť . Kto nechce plniť žiadnimi plnkami môže len potrieť vajcom a posypať sezamom alebo makom.To záleží na vašej fantázii .Aj tvar si môžete zmeniť koláča.
  2. Rada k pečeniu na dno rúry si položte hrnček sklenený alebo kovový aby sa teplom neroztopil do ktorého pridáte vriacu vodu . Ako sa bude piecť tak para s vody bude viac na-dýchavať cesto. Tento fígeľ robím aj pri lístkovom ceste .