Lososový pstruh na stredomorský spôsob (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Ryby sú zdravé a my ich jeme veľmi málo. Keďže sa mi podarilo v supermarkete "uloviť" 2 krásne kúsky pstruha lososového v chladenom a nie mrazenom stave a, čuduj sa svete, ani nepáchli a vyzerali celkom čerstvé, tak som sa pustila do reminiscenčného kuchtenia inšpirovaného mojimi nedávnymi potuľkami.

2-3
porcie
80 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Rybky si umyjeme a očistíme. Keďže @honestka nemá rada smutné očká, odrezala som im hlavy (..:(( )
  2. Nedá mi nepochváliť sa mojím najnovším úlovkom z Nice - použila som ho ako zmiešavaciu misku, uchvátil ma ten názov..:-)))
  3. V miske zmiešame olivový olej, ja som mala taký s provensálskymi bylinkami, môže byť hocijaký, posekáme si zmes byliniek, osolíme a okoreníme.
  4. Touto zmesou potrieme rybky zvnútra a necháme cca 1 hodinu v chlade odpočívať.
  5. Opražíme si píniové oriešky na panvici nasucho, posekáme ich a zmiešame so šťavou z jedného pomaranča, strúhankou a posekanými sušenými paradajkami a bazalkovými lístkami. Trochu píniových orieškov si odložíme bokom.
  6. Orieškovo-strúhankovou zmesou potrieme vnútro rybiek.
  7. Vrch rybiek posypeme zvyšnými posekanými orieškami, hrubozrnnou soľou, drveným farebným korením a pažítkou. Podlejeme trochou vody, zakryjeme druhým plechom alebo alobalom a dáme do rúry rozohriatej na 200st.C.
  8. Po 30minútach pekáč odokryjeme, pridáme pomedzi rybky strapce cherry paradajoch a odokryté pečieme ešte asi 20 minút.
  9. Upečené môžeme podávať vcelku rovno z pekáča na tanier. Ale odkedy som sa tieto Vianoce sama doma dusila kosťou z kapra, už nikdy nebudem konzumovať nevykostenú rybu. Pri pstruhoch je to veľmi ľahké -len som ho roztvorila, vcelku vybrala chrbtovú kosť, pinzetkou dovyberala zvyšné kostičky a takto otvoreného som ho ešte šupla na 4 minutky do grilu.