Lososové placky podľa Jamieho (fotorecept)
Autor receptu: janger
Lososa najcastejsie robim v panvici, na uplne jednoduchy sposob, len trosku soli, korenia...Ked som videla tento recept, ako ho pripravil Jamie Oliver, tak som si povedala, ze zmena nezaskodi a spravim ho tentokrat inym sposobom. A nebolo to poslednykrat, lebo nam aj takto moc chutil. A mozete si to pripravit aj vopred. Placky vytiahnete z chladnicky a tesne pred podavanim ich oprazite...
Postup
- Zemiaky ocistime a pokrajame na male kusky. Dame varit do osolenej vody.
- Lososa potrieme olivovym olejom, posolime, posypeme cerstvo pomletym korenim (ja som pomlela korenie roznych farieb). Dame kozou dolu na parak.
- Parak dame do hrnca nad zemiakky. Varime (parime) 10-12 minut. To je podla hrubky lososa. Aj zemiaciky musia byt uvarene.
- Parak vyberieme, zemiaky zlejeme. Dame ich este na chvilku na ohen, ponatriasame, aby sa vsetka voda dobre odparila.
- Zemiaky popucime, nechame vychladnut.
- Z lososa stiahneme kozu. Potrhame ho na male kusky. Nechame vychladnut.
- Medzitym si ocistime a posekame petrzlenovu vnat. Z dobre umytych (alebo bio) limetiek postruhame korku. V povodnom recepte boli pouzite citrony, ja som mala limetky, tak som pouzila tie.
- Vychladnute zemiaky a lososa zmiesame. Pridame vnat, limetkovu korku, PL muky, cele vajce, pripadne este podla chuti prisolime a prikorenime.
- Na pomucenu pracovnu dosku rozdelime tuto masu na 8 kopok. Trosku ich posypeme mukou....
- ....a spravime placky.
- Dame ich do chladnicky, aby trochu stuhli.
- V panvici rozohrejeme trosku olivoveho oleja a placky oprazime, asi 3-4minuty z kazdej strany.
- Na tanier dame aj platky limetky, placky sa pred jedenim pokvapkaju limetkovou stavou. Podavame so zeleninovym salatom. My sme mali ladovy salat s redkvickou a fetou. A myslim, ze dobre by boli k tomu aj hranolky... Dobru chut!