Losos v majonéze (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Tento recept je od mojej priateľky, bývalej varecháčky a natoľko ma dostal, že som neodolala ho neurobiť. S jej dovolením ho pridávam. Takže milovníci rýb vyskúšajte!

3-4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Do hrnca nalejeme vodu s octom, pridáme všetky koreniny, osolíme a vložíme do nej lososa a kúsky mrkvy. Môžete použiť aj kúsky ryby, ktoré nám zostanú napr. pri príprave steakov, ja som mala pekný filet. Lososa v náleve povarte na najmenšom plameni tzv. tiahnutím, aby voda skoro nevrela. Občas hrncom pohýbte. Takto ryba naberie do seba všetky chute a nerozíde sa.
  3. Potom lososa zlejte cez sítko,vyberte mrkvu a nechajte vychladnúť. Medzitým si nakrájajte očistenú cibuľu čo najjemnejšie a tiež uhorky nastrúhajte najemno, alebo ako ja na drobné kocočky, nakoľko som mala mini-uhorky.
  4. Vychladnuté kúsky lososa dajte bez korenín do misky a pekne po lupeňoch oddeľte, NIE roztlačiť vidličkou, aby nevznikla kaša. Pridajte cibuľu, uhorky, mrkvu a nasekaný kôpor.Premiešajte. Ak nie je kôpor váš kamarát, tak ho vynechajte. Ak je losos suchý prelejte ho trochou nálevu z uhoriek.
  5. Pridajte majonézu ja som mala light a ja takmer do všetkých šalátov pre zjemnenie pridávam aj pochúťkovú smotanu. Podľa svojej chuti dolaďte. Myslím, že nebolo ani treba, lebo moridlo v ktorom sa ryba vyrila bolo dobre dochutené. Zvyčajne sa šalát dochucuje čiernym mletým korením, citrónom, práškovým cukrom, soľou a kvapkou worcesteru.
  6. Ozdobíme plátkom citróna, podávame s bagetkou, alebo s iným pečivom. Bolo ho dosť, tak pre 3-4 osoby. Dobrú chuť!
    RADA navyše, podobným spôsobom si môžete pripraviť aj domácu tresku a je iste lepšia ako z obchodu.
  7. A tu je tak jedna porcia.