Losos

Losos s pečenou tekvicou, hubovým kuskusom a paradajkovým špenátom (fotorecept)

Autor receptu: soni2811

V tomto receptíku ide skôr o kombináciu príloh, než o samotnú rybku. Prílohy sa dajú, samozrejme použiť aj k ďalším mäskám, či samostatne. Kuskus, špenát, tekvica... zdravo a hlavne chutne ;)

Postup

  1. Na masle podusíme pokrájané šampiňóny s mletým bielym korením a štipkou soli. V osobitnom hrnci si zatiaľ pripravíme kuskus podľa návodu na obale. Hotový kuskus primiešame k poduseným šampiňónom.
  2. Tekvicu nakrájame na malé kocky a dáme na papierom vystlaný plech. Nepoužívame žiaden olej. Tekvičku pečieme pri teplote 200 °C do chrumkavo-mäkka, treba skúšať špáratkom.
  3. Kým sa tekvica pečie, nadrobno si nasekáme pažítku. Ak pažítku nemáme, môžeme použiť aj zelenú časť jarnej cibuľky.
  4. Vychladnutú upečenú tekvicu polejeme trochou oleja (ja dávam hľuzovkový), ale môže byť aj panenský olivový, napríklad. K tekvici ešte pridáme pažítku (cibuľku) a jemne premiešame.
  5. Teraz k rajčinovému špenátu. Rajčinky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Strúčik cesnaku dôkladne posekáme. Na panvici rozohrejeme trošku olivového oleja a pridáme tekvicové jadierka (najlepšie sú však píniové, no môžu byť aj slnečnicové).
  6. Keď už cítime, že jadiera sa nám pekne opiekli, pridáme cesnak...
  7. Potom pridáme rajčiny a podusíme...
  8. A nakoniec čerstvý špenát a dusíme ďalej.
  9. Takto nejak by to malo vyzerať...
  10. Nakoniec si pripravíme lososa. Dôkladne ho umyjeme, zbavíme šupín, vysušíme a z oboch strán osolíme a okoreníme. Ja preferujem biele korenie, dá rybke lepšiu chuť. Lososa pečiem na masle, najprv kožou dole, aby sa pripiekla do chrumkava a potom lososa opatrne otočím a dopečiem.
  11. A celý chod naservírovaný.