Losos
Losos s pečenou tekvicou, hubovým kuskusom a paradajkovým špenátom (fotorecept)
Autor receptu: soni2811
V tomto receptíku ide skôr o kombináciu príloh, než o samotnú rybku. Prílohy sa dajú, samozrejme
použiť aj k ďalším mäskám, či
samostatne. Kuskus, špenát, tekvica... zdravo a hlavne chutne ;)
Postup
- Na masle podusíme pokrájané šampiňóny s mletým bielym korením a štipkou soli. V osobitnom hrnci si zatiaľ pripravíme kuskus podľa návodu na obale. Hotový kuskus primiešame k poduseným šampiňónom.
- Tekvicu nakrájame na malé kocky a dáme na papierom vystlaný plech. Nepoužívame žiaden olej. Tekvičku pečieme pri teplote 200 °C do chrumkavo-mäkka, treba skúšať špáratkom.
- Kým sa tekvica pečie, nadrobno si nasekáme pažítku. Ak pažítku nemáme, môžeme použiť aj zelenú časť jarnej cibuľky.
- Vychladnutú upečenú tekvicu polejeme trochou oleja (ja dávam hľuzovkový), ale môže byť aj panenský olivový, napríklad. K tekvici ešte pridáme pažítku (cibuľku) a jemne premiešame.
- Teraz k rajčinovému špenátu. Rajčinky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Strúčik cesnaku dôkladne posekáme. Na panvici rozohrejeme trošku olivového oleja a pridáme tekvicové jadierka (najlepšie sú však píniové, no môžu byť aj slnečnicové).
- Keď už cítime, že jadiera sa nám pekne opiekli, pridáme cesnak...
- Potom pridáme rajčiny a podusíme...
- A nakoniec čerstvý špenát a dusíme ďalej.
- Takto nejak by to malo vyzerať...
- Nakoniec si pripravíme lososa. Dôkladne ho umyjeme, zbavíme šupín, vysušíme a z oboch strán osolíme a okoreníme. Ja preferujem biele korenie, dá rybke lepšiu chuť. Lososa pečiem na masle, najprv kožou dole, aby sa pripiekla do chrumkava a potom lososa opatrne otočím a dopečiem.
- A celý chod naservírovaný.