Losos

Losos s jazmínovou ryžou a avokádovou salsou

Autor receptu: ryzasos

Hľadáte recept na rýchlu a chutnú večeru? Tak vyskúšajte tento recept na lososa s jazmínovou ryžou SOS a avokádovou salsou.* Lososa potriete marinádou z medu, oleja a čili, uvaríte si super nadýchanú jasmínovu ryžu dochutenú cesnakom a jarnou cibuľkou, a všetko prelejete salsou z krémového avokáda. Znie to dobre, však?

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ryžu umyte pod tečúcou vodou a nechajte odkvapkať. Medzitým si dajte zovrieť cca 1,3 násobok vody (cca 325 g). V hrnci potom rozpáľte olej, pridajte ryžu, soľ a dobre premiešajte, aby sa ryža obalila v oleji.
  2. Zalejte ju vriacou vodou, nechajte zovrieť a prikryte pokrievkou. Stlmte plameň na minimum a ryžu duste 12 minút. Potom ryžu vypnite a nechajte pod pokrievkou ďalších 10 minút.
  3. Medzitým si pripravte lososa. Zmiešajte všetky suroviny na marinádu. Lososa utrite papierovou utierkou do sucha a potrite marinádou. V panvici rozpáľte olej a na miernom plameni lososa opekajte najprv zo strany kože.
  4. Po cca 10 minútach, keď bude koža upečená do chrumkava rybu opatrne otočte a opečte aj z druhej strany. Ryba bude perfektne opečená, keď sa na boku stratí výrazný oranžový pásik.
  5. Nakoniec nakrájajte avokádo na menšie kocky a zmiešajte ho s jogurtom, korením a soľou.
  6. Keď je ryža odležaná, pridajte do nej ešte nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.
  7. Na tanier dajte ryžu, rybu, salsu a všetko ešte polejte citrónovou šťavou, posypte jarnou cibuľkou a dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.