Losos s horčicovo-kôprovým dipom (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Keď som sama doma buď nevarím vôbec, alebo si spravím nejakú mňamku. Dnes nastal ten druhý prípad, dostala som veľkú chuť uvariť si niečo dobré.... a toto je výsledok....

2
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr si pripravíme dip veľmi jednoduchým spôsobom.... všetko spolu zmiešame.
  2. Kôpor je samozrejme najlepší čerstvý, ale kde ho teraz vziať? našťastie mám mrazený, pretože so sušeným by to asi nebolo to pravé... tento dip si môžete pripraviť na viac spôsobov... základ je ten istý len horčica je iná, výborný je s dijonskou medovou horčicou, ja mám rada kombináciu dijonskej a kremžskej.
  3. Dobré je pripraviť si ho popredu a dať vychladiť do chladničky. Výborný je aj k mäsu, alebo len tak si do neho namáčať slané krekry ... alebo taký stopkatý zeler spolu s týmto dipom je skvelá pochúťka...
  4. ako prílohu som si uvarila zemiaky v šupke, očistené som obalila v zmesi sušenej zeleniny a byliniek a opiekla na panvici.
  5. filety z lososa kuchynskou utierkou vysušíme, narežeme krížom, dnu zastrčíme koliesko (umytého) citróna a kôpor. V miske si vymiešame olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie a posekaný kôpor a týmto polejeme filety a necháme marinovať, ja som nechala asi 10 minút, ale môžete samozrejme dlhšie.
  6. grilovaciu panvicu rozpálime opečieme filety najskôr kožou dolu, potom otočíme a dopečieme už len krátko... celé asi 8-10 minút, aby ste lososa nevysušili, počas pečenia potierame zvyškom marinády.
  7. a servírujeme so zemiakmi a dipom...
  8. ozdobiť by sa patrilo kôprom ale čerstvý nemám tak som použila žeruchu
  9. a takto to mám najradšej zemiak rozpučiť, namočiť do dipu a k tomu lahodný kúsok lososa... dobré to bolo :-) zrovna mi volal ten môj, moc som ho nepotešila, ten jeho reštauračný obed s mojím obedom sa nedal porovnať :-)