Losos na ázijský spôsob

Losos na ázijský spôsob

Autor receptu: siuuu

Rybky máme u nás radi a naším favoritom je vianočný kapor :-D Ale ani inými rybkami nepohrdneme - či už sladkovodnými alebo morskými. Tentoraz bola chuť na lososa, ktorého zvyčajne robím iba veľmi jednoducho - ochuteného pomarančovým korením a na masle opečeného. Teraz som mala chuť na niečo iné, tak som si vymyslela lososa po ázijsky - pomenovala som ho tak preto, že pri príprave som použila suroviny, ktoré sa používajú predovšetkým v ázijskej kuchyni. Veľmi chutné jedlo z toho vzniklo.

4
porcie
40 minút
príprava
4-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Lososa umyjeme a osušíme. Ja mám s kožou ale pokojne bez kože. Zo sójovej omáčky, polovice oleja, citrónovej šťavy a nastrúhanej kôry, postrúhaného očisteného zázvoru, medu a korenia 5 vôní vymiešame marinádu.
  2. Do marinády namočíme kúsky lososa, dobre poobaľujeme a necháme prikryté marinovať aspoň pol hodinu. V panvici rozpálime zvyšok oleja a lososa z oboch strán opečieme - ak máte kúsky s kožou, opekáme najskôr na koži cca 2-3 minúty, obrátime a 1-2 minúty opekáme z druhej strany, podlejeme zvyškom marinády. Ak použijete lososa bez kože, doba prípravy na panvici bude kratšia - závisí aj od hrúbky jednotlivých kusov rybky.
  3. Jemne ochutíme soľou a podávame s prílohou podľa chuti - ja som robila na večeru, tak som iba zľahka orestovala zeleninu a posypala som nasucho opečenými sezamovými semienkami. V pohode bude aj ryža alebo ázijské rezance.