Liptovský meteník
Autor receptu: lopajdo
Alebo aj pusúch alebo chlieb, podstatné je že je kapustový a výborný.
50 minút príprava |
30 minút na 220 °C |
Postup
- Múku zmiešame s kypriacim práškom a soľou. Pridáme vyžmýkanú kyslú kapustu a mlieko (pozor na soľ - zaléží od kapusty). Vypracujeme vláčne cesto. Pridal som do cesta aj trochu oleja. Kvôli vôni a chuti som dal majoránku a nadrobno pokrájanú slaninku (môže sa pridať aj cibuľa, cesnak, oškvarky, podľa chuti kto čo má rád).
- Takto vypracované cesto dáme na plech - na papier na pečenie. Nemusíme pomastit ani vysypať múkou, upečie sa pekne.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi na 220st. Ja som piekol cca 30 min a stačilo.
- Po vytiahnutí z rúry potrieme roztlačeným cesnakom zmiešaným s olejom a trochou vody. Nezľaknite sa, po vytiahnutí z rúry je povrch hodne chrumkavý až tvrdý ale prišiel som na fintu :) Zakryl som celý plech po natrení cesnakovou vodou potravinovou fóliou a nechal vychladnúť takto. Meteník sa zvrchu zaparil a pekne zmäkol. Je vynikajúci. Dobrú chuť.