Linecký koláč
Linzert (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Slovíčko linzert nám v detstve vždy vyčarovalo úsmev na tvári. Znamenalo pečenie výborného koláča s príjemne nakyslou chuťou ríbezľového lekváru.* A tento koláč sme neopustili ani v dospelosti a pečú ho aj naše deti. Ak máte domáci ríbezľový lekvár, vyskúšajte.
1 plech (cca 32x40 c porcia |
30 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Múku, prášok do pečiva, cukor a nakrájaný tuk na pečenie rukami rozmrvíme a zmiešame na doske.
- V strede urobíme jamku, vyklepneme do nej vajcia a pridáme mlieko.
Spracujeme na cesto. Mlieka pridáme najprv len 3 lyžice, ak je cesto príliš tuhé a zle sa miesi, pridáme zvyšné 2 lyžice mlieka.
- Cesto rozdelíme na polovice.
- Do jednej zapracujeme kakao.
- Svetlé cesto vyvaľkáme a uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Potrieme ríbezľovým lekvárom.
- Vyvaľkáme kakaové cesto a uložíme ho navrch.
- Pečieme na 180 °C asi 40 minút.
Potom koláč vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
- Koláč polejeme roztopenou čokoládovou polevou a necháme v chlade stuhnúť.