Marhuľový koláč

Linecký koláčik s pudingom a marhuľami (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Šťavnatý koláčik, nenáročný na prípravu, ktorú zvládne aj začiatočník. Oplatí sa upiecť...

10-12
porcií
45 minút
príprava
10+25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, prášok do pečiva a práškový cukor preosejeme do misy. Pridáme nastrúhanú studenú Heru, vanilínový cukor a žĺtky. Rukou alebo mixérom vypracujeme hladké cesto, netrvá to dlho.
  2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 1 hodinu.
  3. Suroviny na náplň.
  4. V mlieku rozmiešame pudingový prášok, vlejeme do hrnca, pridáme cukor za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Do uvareného pudingu za horúca vmiešame kyslú smotanu. Dobre premiešame a necháme mierne vychladnúť za občasného premiešania.
  5. Odležané cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - jednu väčšiu a menšiu, ktorú budeme potrebovať na mriežku.
  6. Väčšiu časť cesta rozvaľkáme, pomocou okrúhlej formy (u mňa priemer 28 cm) vykrojíme kruh potrebnej veľkosti. Formu vymastíme maslom preložíme do nej cesto.
  7. Cesto rukou vytiahneme aj na boky formy, aby nám náplň nevytiekla. Spodok cesta popicháme vidličkou. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a cesto predpečieme 10 minút.
  8. Predpečené cesto vyberieme z rúry, navrstvíme pudingovú náplň, kompót scedíme a marhule uložíme na plnku reznou stranou nahor.
  9. Zvyšok cesta rozvaľkáme a ostrôžkou nakrájame na pásiky, ktoré poukladáme na vrch - spravíme mriežku.
  10. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  11. Pred podávaním pokrájame, posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
  12. Ochutnávka...