Linecké pečivo

Linecké vajíčka s citrónovým krémom

Autor receptu: redakcia

Anglický lemon curd cream je výborný citrónový krém, ktorý je kráľovskou náplňou do keksíkov, rolád, tort aj palaciniek. Pripravte si ho s nami a naplňte ním linecké pečivo.

20 ks
porcií
60 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Z preosiatej múky, cukru, mäkkého masla, zo žĺtkov a z nastrúhanej citrónovej kôry vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a pol hodiny chladíme.
  2. Cesto rozdelíme na polovice. Z jednej časti na pomúčenej doske vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm. Vykrojíme spodnú časť vajíčok. Vyvaľkáme aj druhú časť cesta a vykrojíme vrchnú časť vajíčok s otvorom v strede. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút dozlatista. Ešte horúce pečivo obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.
  4. Citrónový krém (lemon curd): Nad vodný kúpeľ postavíme misku, do ktorej dáme vytlačenú šťavu a strúhanú citrónovú kôru, krupicový cukor a mäkké maslo. Miešame, kým sa maslo nerozpustí. Pridáme žĺtky a šľaháme 15 minút do zhustnutia.
  5. Spodnú časť lineckých vajíčok natrieme citrónovým krémom, prikryjeme vrchnou časťou s otvorom a jemne pritlačíme. Citrónový krém môžeme skladovať tri dni v uzavretom pohári v chladničke.