Orechový zákusok

Linecké rezy so žĺtkovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Linecké koláče sú obľúbené. Tieto rezy si môžete upiecť na blížiace sa sviatky, potešia svojou orechovou chuťou.

40 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Linecké cesto: Múku preosejeme do misy, pridáme všetky ďalšie suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky odležať. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozvaľkáme na veľkosť plechu (25x35 cm) a popicháme vidličkou.
  2. Suroviny na plnku.
  3. Orechová plnka: Heru alebo maslo s cukor vyšľaháme do penista, pridáme mleté vlašské orechy a rum. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý varechou zľahka vmiešame do plnky.
  4. Orechovú plnku nanesieme na linecké cesto na plechu, uhladíme. Rúru predhrejeme na 170 stupňov a pečieme 45 minút.
  5. Žĺtková poleva: Žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom vymiešame lyžicou do hladka a nanesieme na horúci upečený koláč, necháme stuhnúť.
  6. Pred podávaním pokrájame na rezy, kocky... Ozdobíme podľa seba. Dobrú chuť.