Limetkový koláč - Lime Pie (fotorecept)
Autor receptu: lusinkab
Máme radi citrusové koláčiky a môj drahý mi zvykne dávať záložky do kníh a
nenápadne mi to naznačiť. Tak to bolo aj v tomto prípade na tento limetkový koláč a
keďže som nemala doma kondenzované mlieko tak som musela spojit recepty z dvoch
kníh o pečení. Plnka je pôvodom na citrónový koláč ale fungovala perfektne aj s
limetkou. Trošku kyslastý zákusok ale s tým snehom a keksíkmi na spodku to pekne
harmonizuje.
Postup
- Najprv si pripravíme cesto (korpus), dáme si roztopiť maslo,odvážime cukor a sušienky ......
- .... sušienky pomrvíme úplne na drobno, pridáme cukor a roztopené maslo ....
- ... poriadne premiešame kým sa nám všetko nespojí .....
- ..... dáme do tortovej formy s vyberatelným dnom .....
- ..... a poriadne popritláčame s rukami a odložíme do chladničky........
- .... pripravíme si plnku, oddelíme žĺtka od bilekov. 6 žĺtkov,cukor a na drobno nastrúhanú limetkovú kôru si dáme do hrnca v ktorom ju budeme variť, 3 bielka necháme v miske v ktorej ich budeme potom šľahať a necháme ich bokom do ďalšieho použitia. Zvyšné 3 odložíme a môžme ich použiť na niečo iné.........
- ..... maslo si nakrájame na kocky, v ďalšej nádobe vymiešame majzenu s vodou a čerstvou štavou z limetiek.....
- .... žĺtka zľahka vzmiešame s cukrom a limetkovou kôrou,pridáme k tomu našu tekutú zmes (limetková šťava,voda,majzena) a premiešame, no a nakoniec maslo ......
- .... varíme na miernom ohni za stáleho miešania až kým nám nezačne hustnúť ale pozor nesmie vrieť, odstavíme zo sporáka ......
- .... a hneď vylejeme na náš korpus ktorý sme si odloyžili do chladničky a zarovnáme. Necháme trošku vychladnúťa potom odložíme na 2 hodiny do chladničky.....
- .... po dvoch hodinách si rúru predhrejeme na 180 °C. Zoberieme si tie naše odložené bielka a zľahka ich vyšľaháme,potom pridáme štipku soli a po lyžicách pridávame cukor a šľaháme až kým celá zmes nie je pekne tuhá a lesklá. Hotové keď prevrátite tak by malo ostať v miske a nie na zemi ......
- ..... dáme na vrch plnky a pomocou nožíka rozotrieme .....
- ..... dáme piecť do rúry na 180 °C cca 15 až 20 minút až kým vrch nie je pekne hnedý.....
- ..... Vyberieme z rúry a necháme poriadne vychladnúť. Dobrá rada aby sa vám nestalo to čo mne,prejdite dookola po celom obvode s nožíkom aby ste sa uistili,že sneh nie je prichytený na boky tortovej formy,lebo ak je prichytený a budete sa snažiť dať bok z tortovej formy preč tak vám sneh môže prasknúť. Skúšala som to zachrániť s flambovacou pištoľou no nefungovalo to ale na chuti to nič nezmenilo.....
- ..... no a ešte kúsok prajem všetkým dobrú chuť.