Bezlepkový limetkový koláč

Limetkový koláč bez lepku

Autor receptu: novalim

Chcelo by to niečo chutné, netradičné a veľmi osviežujúce. Čo by ste povedali na taký limetkový koláč bez lepku, ktorý je vo svete známy ako Key Lime Pie?* A prečo netradičný, keď má vo svete už takmer storočnú tradíciu? Pretože vás určite prekvapí spôsob prípravy chutnej limetkovej plnky. Poďme sa spolu pozrieť na recept.

10
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Sušienky Mariela rozomelieme na jemnú „múku“ a zmiešame ich s roztopeným maslom. Rukou alebo lyžicou ich natlačíme na dno okrúhlej formy s priemerom 20 cm a časť zmesi použijeme aj na boky formy (asi do výšky 2 cm – viac menej, pokiaľ nám zmes vystačí).
  2. V miske zmiešame kondenzované mlieko, vanilku a cukor, miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridáme jogurt alebo kyslú smotanu, nastrúhanú kôru z limetiek a opäť riadne premiešame.
  3. Nakoniec pridáme limetkovú šťavu a miešame. Šťava z limetiek prirodzene začne zrážať kondenzované mlieko, ktoré pekne zhustne.
  4. Limetkovú plnku nalejeme na sušienkový korpus a dáme piecť na 180 stupňov. Pečieme asi 40-45 minút. Po dopečení necháme vychladnúť a potom dáme ideálne cez noc do chladničky. Chladnutím limetková plnka ešte tuhne a potom sa dá limetkový koláč pekne krájať.
  5. Limetkový koláč podávame ozdobený napríklad šľahačkou a kúskom limety.