Likér z kvetov bazy

Autor receptu: banjolin

Každý iste pozná omamnú letnú vôňu bazových kvetov a osviežujúcej limonády z nej. Ochutnali ste ale niekedy likér z kvetov, nie z plodov? Ak nie, skúste.

20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si nazbierajte kvety a dobre ich poprezerajte, nech v likéri neutopíte nejaké zvieratká. Kvety neumývame, stratí sa tým veľa vzåcneho peľu. Pomaranč a citróny umujeme pod horúcou vodou, nakrájame na tenké plátky. Odvážime si cukor.
  2. Kvety bazy začneme ukladať na dno fľaše, prikryjeme vždy 2 - 3 plátkami pomaranča a citrónu, prikryjeme vrstvou cukru. Pokračujeme až do spotrebovania kvetov, ovocia aj cukru.
  3. Na záver všetko prelejeme vodkou a necháme odstáť 6 až 8 týždňov. Občas premiešať, aby sa cukor rozpustil.
  4. Precedíme cez gázu a rozdelíme do fliaš. Likér nám vydrží celý rok. Ak sa pravda, nevypije skôr ;)