Lievance z obyčajnej panvice

Autor receptu: danulatenko

Nikdy sme doma nerobievali lievance a to z jedného obyčajného dôvodu... mame sa na obyčajnej lievancovej panvici buď nedopiekli alebo naopak pripiekli... Teraz vo svete teflóniek nie je problém... a tak ich robím aj ja na teflónke (obyčajnej nelievancovej) a vôbec nikomu nevadí, že má každý lievanec iný tvar, hlavne že je chuť rovnaká :))

10
porcií
50 minút
príprava

Postup

  1. Z 1/2l mlieka si odlejeme cca 1dl a vo zvyšnom zmiešame múku, žĺtka, štipku soli na vláčne cesto bez hrudiek
  2. Odliate mlieko zohrejeme, osladíme cukrom a rozmrvíme doň kvasnice. Počkáme až vzíde kvások, ktorý vlejeme do cesta a dobre premiešame.
  3. Z dvoch bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do cesta, ktoré necháme cca 30 min na teplom mieste podkysnúť.
  4. Na rozohriatej a olejom ptretej teflonovej panvici lyžicou kladieme kôpky z cesta, ktoré opekáme z každej strany. My lievance podávame potreté jahodovým džemom, posypané hrudkovým tvarohom a posypané vanilkovým cukrom.