Jogurtové lievance
Lievance z gréckeho jogurtu
Autor receptu: lemonova
Veľa mojich receptíkov vzniká systémom pokus omyl, kým nenájdem TOP verziu* :-) Mám veľmi rada lievance - aj preto, že
sa na nich dobre takýmto spôsobom experimentuje. Táto verzia je už moja osvedčená. Odporúčam použiť do nej pravý
grécky jogurt, ten má o niečo krémovejšiu konzistenciu ako náš. Na obrázku je lievancová torta, ktorú som robila synovcovi - tak
si lievance obľúbil, že nechce klasickú tortu, ale iba tortu z lievancov ;-)
12 ks porcií |
30 minút príprava |
10 - 12 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si oddeľte žĺtky od bielkov. Z bielkov ušľahajte sneh.
- Žĺtky vymiešajte s cukrami do peny, pridajte postupne olej a jogurt a ešte dobre vymiešajte. Do krému pridajte tiež nahrubo postrúhané jablko. Stačí naozaj malé, prípadne polovica veľkého.
- Jemne vmiešajte preosiatu múku spojenú s práškom do pečiva a štipkou soli. Cesto by nemalo byť riedke, takže múku majte poruke, ak by ju bolo treba pridať. Ak ste to s hustotou naopak "prešvihli", môžete cesto rozriediť mliekom. Napokon opatrne vmiešajte sneh z bielkov.
- Lievance veľmi narastú vďaka prášku do pečiva a snehu, preto ich nerobte príliš veľké a pečte ich na miernom ohni radšej dlhšie ako rýchlo a sprudka. Panvicu predtým len veľmi jemne potrite olejom alebo maslom. Dobrú chuť :-)