Lievance s lekvárom a kyslou smotanou

Autor receptu: redakcia

Pripravil Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Galloperclub, Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht v Bratislave (recept pre 4 osoby)

10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások z asi polovice mlieka, droždia a trošky cukru. Mlieko zohrejeme asi na 35 °C a nadrobíme doň droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Mlieko nesmie byť veľmi horúce, aby sme nezabili baktérie v droždí.
  2. Vajce rozmiešame s cukrom, pridáme múku, kvások, soľ a prípadne ešte mlieko a necháme chvíľku vykysnúť. Cesto by malo byť husté, ale tekuté.
  3. Jednotlivé lievance opekáme na vymastenej panvičke z oboch strán tak, aby boli zlatisté. Pečené lievance potrieme lekvárom, pridáme trochu smotany a prípadne ozdobíme šľahačkou.