Bezlepkové lievance

Lievance bez lepku

Autor receptu: novalim

15
porcií
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V 3 dl vlažnej vody rozpustíme 1 PL cukru a ¼ kocky droždia. Prisypeme hotovú palacinkovú zmes v prášku, pridáme štipku soli a metličkou alebo mixérom rozmiešame na hladké polotekuté cesto.
  2. Necháme na teplom mieste kysnúť asi ¾ hodinu (cesto minimálne zdvojnásobí objem).
  3. Na lievancovú panvicu dáme ½ lyžičky oleja do každej jamky, zohrejeme a naberačkou dáme dávku vykysnutého lievancového cesta a pečieme z jednej strany na stredne silnom plameni asi 1 minútu.
  4. Keď cesto navrchu začne schnúť, prevrátime lievanec na druhú stranu a pečieme znovu asi 1 minútu, resp. do požadovaného stupňa upečenia.
  5. Upečené lievance potrieme džemom, posypeme tvarohom alebo inak naplníme (napr. orechami, ap.), pridáme tekutú čokoládu , šľahačku, sirup ap. Táto dávka poskytne 14-16 lievancov veľkosti volského oka.