Cupcakes
Lieskovoorieškové cupcakes s čokoládovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: mopypopy
Musím priznať, že už surové cesto chutí výborne. Tieto koláčiky nie sú vôbec zložité na
prípravu, treba dobré suroviny a lásku k
pečeniu. Urobila som 2 druhy čokoládových krémov: jemnejší z mascarpone a klasický
sladší maslový krém. Skvelá pochúťka pre malých i
veľkých šibačov. Dobrú chuť!
12 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv predhrejeme rúru na 180 stupňov.
Vo veľkej mise zmiešame zmäknuté pokrájané maslo s cukrom na vysokých otáčkach, pokým nebude nadýchané a cukor sa nerozpustí, cca 3 minúty.
Primiešame vajcia, kvalitný vanilkový extrakt a mixujeme 2 minúty.
V ďalšej malej miske preosejeme múku s PDP, soľ a pomleté lieskové oriešky. Zamiešame vareškou.
Suchú zmes postupne pridáme do mokrej a vymiešame dohladka. Je to pomerné tuhé sušienkové cesto.
- Vymazané formičky naplníme do ⅔ objemu. Zarovnáme navlhčeným prstom a pečieme na 180 °C približne 15 minút dozlatova. Potom necháme úplne vychladnúť.
Medzitým dáme do misky mascarpone a vymiešame dohladka.
Potom pridáme preosiaty cukor, kakao a vanilkový extrakt. Začneme pridávať smotanu na nízkych otáčkach, kým sa krém krásne nespojí. Odporúčam miešať metličkou, aby sa krém náhodou nezrazil.
- Keď budú koláčiky dostatočne vychladnuté, naplníme cukrársky sáčok so zarovnanou špičkou. Vytvoríme bohatú špirálu krému. Ak chceme vytvoriť efekt vtáčieho hniezda, najlepšie sa pracuje s jednoduchou špičkou alebo so špičkou s dierkami. Krém nanesieme v rôznych smeroch, čo vytvorí výsledný chaos. Šikovné cukrárky zvládnu zdobiť aj s odstrihnutým sáčkom. Tento krém je vláčny a nie príliš sladký.
- Na maslový krém najprv rozpustíme čokoládu v horúcom vodnom kúpeli a necháme trošku vychladnúť.
V malej miske vymixujeme zmäknuté maslo dohladka, potom pridáme trošku vlažného mlieka a preosiaty cukor. Ochutnáme.
Pridáme rozpustenú čokoládu a opäť vymixujeme dohladka. Naplníme cukrársky sáčok a z vonkajšej strany koláčika smerom dovnútra nanesieme krém alebo podobne ako pri kréme z mascarpone vytvoríme efekt vtáčieho hniezda. Maslový krém je sladší a po stuhnutí pevne drží.
- Môžeme jemne posypať kakaom alebo kokosom. Do prostriedku cupcakes umiestnime vajíčka alebo ozdobíme figúrkami.