Cupcakes

Lieskovoorieškové cupcakes s čokoládovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: mopypopy

Musím priznať, že už surové cesto chutí výborne. Tieto koláčiky nie sú vôbec zložité na prípravu, treba dobré suroviny a lásku k pečeniu. Urobila som 2 druhy čokoládových krémov: jemnejší z mascarpone a klasický sladší maslový krém. Skvelá pochúťka pre malých i veľkých šibačov. Dobrú chuť!

12
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv predhrejeme rúru na 180 stupňov. Vo veľkej mise zmiešame zmäknuté pokrájané maslo s cukrom na vysokých otáčkach, pokým nebude nadýchané a cukor sa nerozpustí, cca 3 minúty. Primiešame vajcia, kvalitný vanilkový extrakt a mixujeme 2 minúty. V ďalšej malej miske preosejeme múku s PDP, soľ a pomleté lieskové oriešky. Zamiešame vareškou. Suchú zmes postupne pridáme do mokrej a vymiešame dohladka. Je to pomerné tuhé sušienkové cesto.
  2. Vymazané formičky naplníme do ⅔ objemu. Zarovnáme navlhčeným prstom a pečieme na 180 °C približne 15 minút dozlatova. Potom necháme úplne vychladnúť. Medzitým dáme do misky mascarpone a vymiešame dohladka. Potom pridáme preosiaty cukor, kakao a vanilkový extrakt. Začneme pridávať smotanu na nízkych otáčkach, kým sa krém krásne nespojí. Odporúčam miešať metličkou, aby sa krém náhodou nezrazil.
  3. Keď budú koláčiky dostatočne vychladnuté, naplníme cukrársky sáčok so zarovnanou špičkou. Vytvoríme bohatú špirálu krému. Ak chceme vytvoriť efekt vtáčieho hniezda, najlepšie sa pracuje s jednoduchou špičkou alebo so špičkou s dierkami. Krém nanesieme v rôznych smeroch, čo vytvorí výsledný chaos. Šikovné cukrárky zvládnu zdobiť aj s odstrihnutým sáčkom. Tento krém je vláčny a nie príliš sladký.
  4. Na maslový krém najprv rozpustíme čokoládu v horúcom vodnom kúpeli a necháme trošku vychladnúť. V malej miske vymixujeme zmäknuté maslo dohladka, potom pridáme trošku vlažného mlieka a preosiaty cukor. Ochutnáme. Pridáme rozpustenú čokoládu a opäť vymixujeme dohladka. Naplníme cukrársky sáčok a z vonkajšej strany koláčika smerom dovnútra nanesieme krém alebo podobne ako pri kréme z mascarpone vytvoríme efekt vtáčieho hniezda. Maslový krém je sladší a po stuhnutí pevne drží.
  5. Môžeme jemne posypať kakaom alebo kokosom. Do prostriedku cupcakes umiestnime vajíčka alebo ozdobíme figúrkami.