Libanonské guľôčky z hovädzieho mäsa s jogurtovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento recept pochádza z Libanonu, ktorého kuchyňa je úžasná. V Libanone žijú vedľa
seba rôzne národy, Arabi, Francúzi, Židia...iné a rôzne vierovyznania ako židovské,
moslimské a kresťanské a iné kultúry, preto je ich kuchyňa veľmi rôznorodá a súperí s
francúzskou kuchyňou.
Tento recept ma už dávno lákal a nesklamal, je ľahký, svieži a voňavý - odporúčam
vám vyskúšať ho :-)
4 porcie |
15 minút príprava |
3-4 minút na 100/80 °C |
Postup
- Do misy som dala mleté mäso a soľ.
- Pridala som rímsku rascu, mletý kardamom...
- ...mletú rascu, posekaný kôpor, mala som mrazený, ...
- ...na jemno pokrájanú cibuľu a 1 PL olivového oleja,...
- ...všetko som spolu premiešala na tvárnu mäsovú zmes, ktorú som nechala 1 hodinu odpočívať v chladničke, aby sa dobre prepojili chute.
- Jemne naolejovanými rukami som vytvarovala malé guľôčky veľkosti asi vlašského orecha.
- Do misky som dala 1 PL kukuričného škrobu...
- ..a rozmiešala som ho s 1 PL studenej vody na hladkú kašičku, ktorou som zahustila jogurtovú omáčku.
- V rozpálenom oleji som za stáleho obracania vypražila mäsové guľôčky do chrumkava a pekne do hneda - asi 3 - 4 minúty.
- Do hrnca som dala hustý domáci jogurt, na miernom ohni som ho pomaly zohrievala,...
- ...pridala som soľ, celú rascu a dobre rozmiešala.
- Vypražené mäsové guľôčky som dala odsať z prebytočného tuku na papierovú kuchynskú
utierku.
- Jogurtovú omáčku som zahustila kašičkou z kukuričného škrobu rozmiešaného so studenou s vodou, povarila som spolu asi 1 - 2 minúty, viac netreba, omáčka by zredla, vypla som plameň a vmiešala som posekanú petržlenovú vňať, lebo som nemala vňať čerstvého koriandru.
- Horúcu omáčku som nabrala do tanierov, vložila som vypražené mäsové guľôčky a podávala som s čerstvo upečeným Pita chlebom.
- Záber zblízka: Ide o veľmi ľahké, pomerne jednoduché, rýchle a osviežujúce voňavé jedlo vynikajúcej chuti libanonskej kuchyne, ktorá je veľmi rôznorodá a chutná, spolu s francúzskou kuchyňou sa považuje za najlepšie kuchyne sveta
- Tu je záber z domáceho Pita chleba, recept mám na vareche, omáčka sa naberá práve Pita chlebom, kto ho nemá práve čerstvo upečený alebo kúpený, môže použiť na omáčku spokojne polievkovú lyžicu. :-)