Levanduľový sirup
Autor receptu: slavkabis
recept som našla náhodne na internete a keďže nám rastie krásna levanduľa, vyskúšala
som urobiť sirup a okrem
toho že je vynikajúci, má aj pozitívne účinky: upokojuje nervovú sústavu, napomáha k
zmierňovaniu podráždenia a
nervozity, priaznivo vplýva na funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy, podporuje
prirodzené trávenie,......
Postup
- Nazbierame si levanduľu a ostriháme (alebo natrháme) na drobno kvietky.
- Kvietky vložíme do hrnca s vriacou vodou, pridáme cukor, stíšime plameň a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridáme kyselinu citrónovú a plátky citróna. Ja som citrón nemala, tak som dve "kyselky".
- Hrniec prikryjeme čistou utierkou necháme lúhovať pri izbovej teplote dva dni. Macerát premiešame každý deň čistou vareškou.
- Na tretí deň zlejeme sirup cez veľmi husté sitko alebo gázu do čistých nádob. Sirup skladujeme na chladnom a tmavom mieste.