Levanduľový sirup

Autor receptu: slavkabis

recept som našla náhodne na internete a keďže nám rastie krásna levanduľa, vyskúšala som urobiť sirup a okrem toho že je vynikajúci, má aj pozitívne účinky: upokojuje nervovú sústavu, napomáha k zmierňovaniu podráždenia a nervozity, priaznivo vplýva na funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy, podporuje prirodzené trávenie,......

1,8 l
porcia

Postup

  1. Nazbierame si levanduľu a ostriháme (alebo natrháme) na drobno kvietky.
  2. Kvietky vložíme do hrnca s vriacou vodou, pridáme cukor, stíšime plameň a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Pridáme kyselinu citrónovú a plátky citróna. Ja som citrón nemala, tak som dve "kyselky".
  4. Hrniec prikryjeme čistou utierkou necháme lúhovať pri izbovej teplote dva dni. Macerát premiešame každý deň čistou vareškou.
  5. Na tretí deň zlejeme sirup cez veľmi husté sitko alebo gázu do čistých nádob. Sirup skladujeme na chladnom a tmavom mieste.