Levanduľový sirup

Levanduľový sirup s mätou a červenými ríbezľami

Autor receptu: redakcia

3 l
porcie
30 (+ lúhovanie) minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vodu prevaríme a necháme ju úplne vychladnúť. Levanduľu aj mätu umyjeme a necháme vysušiť na mriežke. Kvety levandule a lístky mäty pridáme do studenej vody. Odšťavíme citrusy, šťavu pridáme do vody s bylinkami, premiešame varechou a necháme na chladnom mieste lúhovať 24 hodín.
  2. Sirup precedíme do väčšieho hrnca.
  3. Červené ríbezle umyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme a cez gázu vyžmýkame do sirupu. Pridáme cukor, kyselinu citrónovú a povaríme 7 minút.
  4. Fľaše aj uzávery vysterilizujeme a plníme do nich ešte vriaci sirup, ihneď uzavrieme a položíme na 10 minút vodorovne na stôl, aby sa sirup dotýkal uzáverov.
  5. Skladujeme na chladnom mieste a spotrebujeme do niekoľkých týždňov.