Pistáciové sušienky

Levanduľovo-pistáciové sušienky

Autor receptu: siuuu

Voňavé a krehké sušienky.* Tento recept vznikol náhodou - tu na Vareche som sa inšpirovala receptom na levanduľové sušienky, ktoré som piekla pre moju kamarátku, ktorá miluje všetko levanduľové. Ja som sa rozhodla základné cesto doplniť pistáciami, aj kvôli efektu a farbe, aj kvôli chuti. Sušienky, keďže ich pripravujem k Vianociam - som doplnila bielkovou polevou a zdobením.

45-50 ks
porcií
15 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto jednoducho zmiesime všetky suroviny, dobre prepracujeme, aby bolo cesto kompaktné, zabalíme do potravinárskej fólie alebo mikroténového vrecka a dáme do chladničky cesto odležať na 1-2 hodiny.
  2. Po odležaní necháme cesto povoliť pri izbovej teplote a následne rozvaľkáme na pomúčenej doske alebo inej vhodnej podložke na hrúbku cca 3 mm. Vykrajujeme ľubovoľné tvary, ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C cca 10 - 12 minút - keď začnú zlatnúť okraje, koláčiky vyberieme z rúry von a necháme na plechu úplne vychladnúť.
  3. Na polevu zmiešame preosiaty práškový cukor s bielkom - hmota musí byť úplne hladká a taká polotuhá - ani riedka (bude stekať) ani príliš hustá (zle by sa nanášala). Ak vám poleva zhustne počas nanášania - ja ju riedim pár kvapkami citrónovej šťavy. Polevou zdobíme vychladnuté koláčiky a hneď po nanesení polevy posýpame drvenými kvetmi levandule, drvenými pistáciami a necháme stuhnúť pri izbovej teplote. Ja polevu nanášam plochým štetcom, s ktorým sa mi pracuje najlepšie.