Marhuľový koláč

Letný marhuľový koláč s tvarohom

Autor receptu: kucharocka123

Ovocné koláče patria neodmysliteľne k letu. Chutný koláč sa dá vykúzliť zo sladkých zrelých marhúľ, krehkého maslového cesta a tvarohu. Stačí len trochu fantázie ako poukladať nakrájané marhule a koláč bude nielen chutiť tak deťom, ako aj dospelým, ale zaujme aj svojím vzhľadom.

12
porcií
70 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Studené maslo pokrájame na menšie kocky. Pridáme k nemu múku, cukor, štipku soli a pripravíme mrveničku. Potom pridávame ľadovú vodu a vymiesime krehké cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto nezačalo teplotou rúk rozpadávať. Hotové zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme do chladničky na cca 1 hodinu.
  2. Tvaroh vymiešame s cukrom podľa chuti a dužinou z vanilkového struku a odložíme do chladničky.
  3. Marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky.
  4. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 5 mm na veľkosť okrúhlej formy s vlnitým okrajom o priemere cca 29 cm. Vložíme do formy, necháme vyššie okraje, presahujúce cesto odrežeme, založíme dovnútra a zľahka popritláčame. Na cesto rozotrieme tvarohovú náplň a na vrch poukladáme nakrájané marhule.
  5. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Potom necháme vychladnúť, môžeme posypať práškovým cukrom a ozdobíme lístkami mäty. Dobrú chuť!