Letné ovocné osvieženie

Autor receptu: mandarin999

Hoci receptov tohto typu je tu už dosť, i tak som sa rozhodla sem dať svoju verziu vynikajúcej letnej a osviežujúcej torty. Ak máte veľa ovocia a neviete čo s ním, do tejto tortičky je ako stvorené. Ja som ho použila dostatočne veľa - jednak je tým torta pestrejšia, skvele to vyzerá a v neposlednom rade i dokonale chutí. Tento recept je rýchly, jednoduchý a nenáročný.

20-25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ako prvé si urobíme cesto. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Vyšľaháme žĺtky s 5-timi lyžicami práškového cukru - šľaháme aspoň 10 minút. Neskôr postupne zašľahávame na striedačku po lyžici olej s mliekom. Nakoniec ručne vareškou primiešame polohrubú múku (kypriaci prášok som nepoužila, pretože naposledy sa mi torta príliš nafúkla a musela som z nej odrezať) a vyšľahaný sneh z bielkov. Pri šľahaní snehu pridajte do bielkov troška soli. Pripravené cesto vylejeme na vymastenú alebo na papierom vyloženú tortovú formu. Toto je recept pre klasickú menšiu tortovú formu.
  2. Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Ako prvé si vyšľaháme šlahačku so stužovačom, do ktorej pridáme 2 vanilkové cukry. Do vyšľahanej šlahačky pridáme téglik kyslej smotany a nakoniec do toho ručne vareškou vmiešame hrudkovitý tvaroh a práškový cukor podľa chuti. Plnku natierame na upečené a vychladnuté cesto.
  3. Teraz je tu rad na Vás - fantázii sa medze nekladú a preto si naukladajte rôzne druhy ovocia, ktoré máte radi, v rôznom množstve a pomere na tvarohovú zmes. Ovocie môže byť čerstvé či konzervované - je to len na Vás. Ja som použila čerstvé jahody, banán, čerešne, marhule, kiwi, konzervované mandarinky i konzervovaný ananás.
  4. Nakoniec si spravíme tortové želé (Dr. Oetker) pomocou vody a cukru - tak ako je písané v návode na zadnej strane balíčka, alebo tak, ako ho máte vo zvyku robiť. Taktiež i tu môžte experimentovať, spraviť si domáce želé z ovocnej šťavy, alebo pripraviť želé rôznych farieb. Ja som použila číre, aby ovocie lepšie vyniklo. Ovocie som zaliala jemnou vrstvou tortového želé, tortička sa krásne leska a ovocie zostalo krásne. A už stačí tortičku iba vložiť do chladničky a nechať aspoň 3 hodiny tuhnúť.