Letná zelenina s vínovo-bryndzovou omáčkou Soaré (fotorecept)
Autor receptu: nonna
Ľahké jedlo so šetrne a rýchlo tepelne spracovanou zeleninou, takže jej konzistencia tkaniva zostáva čiastočne v pôvodnom stave a vitamíny a živé enzými nie sú úplne zdegradované, čiže si uchovávajú svoju účinnosť. Ochutené je hlavne pikantnosťou papriky a typickou chuťou tymiánu. Omáčka krémovosametovej konzistencie vytvára na jazyku horkastozasmušilú chuť bryndze podporenú jemnou voňavosťou a kyslosťou vína. Celkový efekt pôsobí netradične a zvláštne.
1 porcia |
5 minút príprava |
24 minút na 40 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny.
- Fazuľku očistíme od fúzov, umyjeme, pokrájame na cca 1,5 cm dlhé kúsky, papriku umyjeme, zbavíme kostrnky so semenníkom, pokrájame na tenké krúžky /tie s väčším priemerom prekrojíme napoly/, cukinu umyjeme, neošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
- Väčšiu polovicu masla rozohrejeme, pridáme papriku, fazuľku, tymián, mierne osolíme a za miešania osmahneme počas päť minút.
- Potom prihodíme tekvicu a miešame na ohni ešte päť minút. Snažíme sa držať v teple, pokiaľ nespravíme omáčku.
- Rozmiešame vo víne solamyl.
- Rozohrejeme zostatok masla, zalejeme vínom so solamylom, okoreníme provensálskymi bylinkami a za miešania necháme mierne prehriať asi štyri minúty.
- Nakoniec pridáme bryndzu a vmiešame do vínnovej omáčky, aby vznikla hladká konzistencia. Miešame na slabom ohni desať minút.
- Servírujeme s osmahnutou zeleninou.
- Moja prvá degustátorka- modlivka Livka.