Letná zelenina s vínovo-bryndzovou omáčkou Soaré (fotorecept)

Autor receptu: nonna

Ľahké jedlo so šetrne a rýchlo tepelne spracovanou zeleninou, takže jej konzistencia tkaniva zostáva čiastočne v pôvodnom stave a vitamíny a živé enzými nie sú úplne zdegradované, čiže si uchovávajú svoju účinnosť. Ochutené je hlavne pikantnosťou papriky a typickou chuťou tymiánu. Omáčka krémovosametovej konzistencie vytvára na jazyku horkastozasmušilú chuť bryndze podporenú jemnou voňavosťou a kyslosťou vína. Celkový efekt pôsobí netradične a zvláštne.

1
porcia
5 minút
príprava
24 minút
na 40 °C

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Fazuľku očistíme od fúzov, umyjeme, pokrájame na cca 1,5 cm dlhé kúsky, papriku umyjeme, zbavíme kostrnky so semenníkom, pokrájame na tenké krúžky /tie s väčším priemerom prekrojíme napoly/, cukinu umyjeme, neošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
  3. Väčšiu polovicu masla rozohrejeme, pridáme papriku, fazuľku, tymián, mierne osolíme a za miešania osmahneme počas päť minút.
  4. Potom prihodíme tekvicu a miešame na ohni ešte päť minút. Snažíme sa držať v teple, pokiaľ nespravíme omáčku.
  5. Rozmiešame vo víne solamyl.
  6. Rozohrejeme zostatok masla, zalejeme vínom so solamylom, okoreníme provensálskymi bylinkami a za miešania necháme mierne prehriať asi štyri minúty.
  7. Nakoniec pridáme bryndzu a vmiešame do vínnovej omáčky, aby vznikla hladká konzistencia. Miešame na slabom ohni desať minút.
  8. Servírujeme s osmahnutou zeleninou.
  9. Moja prvá degustátorka- modlivka Livka.