Letná zdravá tortička

Autor receptu: srnkas

Mala som veľmi chuť na tvaroh a svieži kolačik, lahší, ktorý si možem šupnúť aj 2-3 kúsky na tanierik, bez toho, aby som sa cítila ako klokan :) A keďže mám v stredu sviatok, piekla som si pre seba :) Milujem aj ananásový jogurt, ale mám pocit, že je tam málo toho ananásu. V tortičke, ktorú možno urobiť aj ako koláčik na plech je len jedna lyžica múky, vanilkové cukre a med, takže vobec žiadna kalorická bomba. Je tam výrazná tvarohová a ananásová chuť.

60 minút
na 170 °C

Postup

  1. Upečieme si piškótový kakaový korpus klasickým spôsobom. Mám veľmi jednoduchý recept, každý si môže urobiť podľa seba, ale ja len tak jednoducho :) Oddelíme si vajíčka. Šlaháme žĺtka,práškový cukor, 1 vanilkový cukor do peny. Preosejeme si kakaový prášok, s pdp a lyžicou múky, zmiešame a spolu s lyžicou vody pridáme k žĺtkam. Vyšľaháme si do tuha sneh z bielkov so štipkou soli a len ručne pomaličky vmiešame do kakaovej časti. Dáme upiecť buď na pečiacom papieri, alebo si vymastíme plech a vysypeme múkou. Ja pečiem korpus na 170 stupňov na 25 min. Aj tak vždy trošku spadne :P Ale potom sa aj tak napije tvarohu, takže dúfam, že nevadí. Mám sa ešte čo učiť.
  2. Urobíme si plnky. Tvaroh vymiešame s vanilkami a citrónovou kôrou, poprípade dosladíme, ak nám je málo sladké.
  3. Druhá plnka - rozmixujeme si ananás v odmerke a dolejeme vodou do 800ml na oba zlaté klasy, aby nám to pekne stuhlo. Pridáme 2x zlatý klas a med, a už by sme mali mať vychladnutý korpus. Rozrežeme na polovicu, a otočíme. Už si môžeme uvariť pripravenú ananásovú masu - želé na hustú kašu, ktorú si pekne strázime, aby sa nezrazila, keď sa varí a chladí. Keď je uvarené, chladíme miešaním, poprípade, dáme do dresu so studenou vodou a vychladíme.
  4. Začneme skladať tortičku späť do formy. Korpus, polovicu tvarohu, ananásové želé, a opäť korpus, tvarohová plnka a ananásová.
  5. Ozdobíme mätou, či medovkou. Zakryjeme alobalom, alebo fóliou a necháme vychladiť a stuhnúť do ďaľšieho dňa. Je to rýchle, chutné. Dobrú chuť.