Letná omáčka zo žltej maslovej fazuľky s kôprom a bravčovým perkeltom na vrchu (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Z druhej polovice žltej maslovej fazuľky som pripravila letnú, jemnú a osviežujúcu omáčku s kôprom a na vrch som dala trošku perkeltu z bravčového pliecka.
4 porcie |
15 minút príprava |
25 minút na 90 °C |
Postup
- Maslovú žltú fazuľku som zbavila bočných vlákien, odrezala som oba konce a očistené struky som umyla a...
- pokrájala som ju šikmo na cca 0,5 cm kúsky.
- Očistenú cibuľu som pokrájala na jemno.
- Pokrájanú žltú maslovú fazuľku som dala variť do osolenej vody aj s bobkovým listom, varila som ju cca 10 minút,ešte sa bude variť so zásmažkou.
- Očistila som strúčiky cesnaku.
- V panvici na rozohriatom oleji som pripravila zásmažku z cibuľky, múky, papriky a nariedila som ju mliekom a priliala som ju...
- ...do variacej sa fazuľky, spolu som varila ešte 15 minút, potom som vypla plyn, pridala som prelisovaný cesnak a prikryté pokrievkou som nechala chvíľu postáť, aby cesnak omáčku pekne prevoňal.
- Kôpor som umyla, odstránila som stopky a nasekala som ho na jemno. Pridala som ho do hotovej omáčky, ktorú som dochutila octom a cukrom.
- Bravčové pliecko som pokrájala na menšie kocky.
- Na cibuli orestovanej na oleji som opiekla kocky bravčového pliecka.
- Primiešala som mletú červenú sladkú papriku, podliala trochou vriacej vody, osolila a prikryté pokrievkou som mäsko udusila do mäkka, za občasného podliatia vodou. Vo výsledku šťavy nemá byť veľa a treba dávať pozor, aby sa paprika nepripálila, šťava sa nezahusťuje múkou, ale šťavičku zahustí rozvarená cibuľa.
- Na tanier som dala hotovú omáčku zo žltej maslovej fazuľky a doprostred som dala jednu malú naberačku bravčového perkeltu. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky. Ak sa cukor vynechá alebo nahradí umelým sladidlom, omáčka je vhodná aj pre diabetikov.