Letná fazuľová polievka

Autor receptu: tetrisss

Je čas, kedy sa v záhrade nájdu dozreté, ale nie suché fazuľky, z ktorých je výborná polievka. Žiaľ túto surovinu vám nik nepredá a tak je len pre tých usilovných záhradkárov.

4
porcie
10 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr si pozbierame a vylúpeme fazuľu, struky už sú mierne žlté, ale ešte mäkké a plody sú tiež ešte mäkké. Kosti zalejeme vodou a uvaríme vývar, používam kosti napríklad z karé, ktoré odkostím a odložím na takúto príležitosť do mrazničky. Do vody nasypem iba trochu soli a vegety. Keď sú kosti obvarené, čo je asi po 45 minútach, vyberiem ich, mäsko oberiem, vývar precedím.
  2. Do hrnca dáme maslo, pokrájanú cibuľu, popražíme, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, na kúsky nakrájané stonky zeleru bez listov a podusíme, pridáme fazuľu, podlejeme vývarom a varíme, ked zelenina zmäkne pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky a krúpky, ja som použila také malé, zlomkové. Dolejeme podľa potreby vývar a dovaríme.
  3. Na koniec pridáme nakrájané vňate, podľa chuti dosolíme, vložíme obraté mäsko, pravda, ak nám ho spolubývajúci medzitým nezjedli. K tomu domáci voňavý chlebík a máme letné chutné jemné jedlo, mnam.