Čučoriedková torta

Letná čučoriedková torta

Autor receptu: slovakbaker

Táto svieža ovocná torta je ako stvorená na letné oslavy, grilovačky či záhradné párty. Kakaový korpus v spojení s vynikajúcim čučoriedkovým krémom a sviežim letným ovocím je jednoducho dokonalá kombinácia.* Rozhodne ju vyskúšajte aj vy!

12
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky šľaháme s kryštálovým a vanilínovým cukrom do hustej svetlej peny, postupne prilievame vodu a olej. Múku zmiešame s kakaom, práškom do pečiva a Zlatým klasom a striedavo so snehom zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 20 cm), ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 30 minút. Necháme vychladnúť. Následne korpus vodorovne prerežeme na tri časti.
  2. Čučoriedkové pyré: Čučoriedky spolu s vanilínovým cukrom rozvaríme. Prepasírujeme cez sitko a znova preložíme do hrnca, zahrievame. Následne pridáme v troche vody rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme husté čučoriedkové pyré. Necháme vychladnúť.
  3. Krém: Smotanu na šľahanie spolu so stužovačom vyšľaháme dotuha. Mascarpone vyšľaháme s tvarohom a cukrom dohladka. Následne pridáme čučoriedkové pyré a prešľaháme. Podľa potreby môžeme pridať citrónovú šťavu. Na záver ku krému pridáme vyšľahanú šľahačku a zapracujeme. Krém odložíme do chladničky.
  4. Zostavenie torty: Prvý plát korpusu položíme na podložku a nanesieme krém. Na krém navrstvíme čučoriedky. Priložíme druhý plát, nanesieme krém a na krém uložíme maliny a čučoriedky. Priložíme tretí plát a celú tortu potrieme zvyšným krémom. Dáme zachladiť.
  5. Na záver tortu ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
  6. Ja som použil jahody, maliny, čučoriedky, physalis, lyofilizované maliny a guľôčky Raffaello, ktoré dodajú torte nádherný kontrast.
  7. Táto torta je naozaj veľmi svieža, ľahká a veľmi chutná. Oplatí sa vyskúšať :) Prajem dobrú chuť!