Lekvárovo-makoví ježkovia (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Tieto na prípravu nenáročné, ale inak veľmi chutné koláčiky som objavila na: http://ww.kluci-v-akci.com/kluci-v-akci-recepty-moucniky-a-cukrovi/povidlovo-makovi-jezci.html. Aj keď ide do nich droždie, tak sa cesto nenecháva kysnúť.

Postup

  1. Z droždia, vlažného mlieka, 1 KL cukru a a 1 KL múky pripravíme kvások.
  2. Hladkú múku zmiešame so sódou bikarbónou a štipkou soli, pridáme zmäknuté maslo, žĺtka a kvások.
  3. Spracujeme hladké cesto, ktoré necháme chvíľku odležať na pracovnej doske - len pokiaľ si nepripravíme plnku. Cesto inak nenechávame kysnúť.
  4. Medzitým si pripravíme náplň - mak sparíme mliekom, ktoré sme nechali prevariť, pridáme cukor a koreniny. Hustý slivkový lekvár dobre vymiešame, pridáme makovú náplň a podľa potreby pridáme um. Dávame pozor, aby plnka nebola príliš riedka, preto s tým umom opatrne.
  5. Cesto si rozdelíme na dve časti.
  6. Každú časť vyvaľkáme na tenko - hrúbka cca 2 mm.
  7. Obrežeme kraje, aby nám vznikol štvorec a radielkom nakrájame štvorce veľké cca 7x7 cm - ja mám radielko na 6x6, tak som vykrojila štvorce o tejto veľkosti.
  8. Na každý štvorec dáme do stredu za lyžičku náplne.
  9. Zabalíme do tvaru mešca.
  10. Tu už ich vidíte všetky, ktoré mi z tejto dávky vyšlo. Na to, že to bolo len z 300 g múky, ich bolo pomerne dosť.
  11. Bielka vyšľaháme do tuha a každý mešec zo spodu v ňom dobre obalíme.
  12. A ihneď obalíme v plátkoch mandlí. Bohužiaľ som ich mala len málo, tak som musela podrviť mandle a obaľovala som ich potom v nich. Bola to škoda, pretože v tých plátkoch vyzerajú krajšie.
  13. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Tu som spravila chybu, až neskôr som zistila, že sa majú klásť na plech tou neobalenou časťou. Nevadí, poučila som sa pre druhý raz.
  14. A potom ich už len dáme do vyhriatej rúry na 170 C a pečieme ich cca 15 minút, pokiaľ nezružovejú. Je potrebné dávať pozor, lebo ozaj sú veľmi rýchlo upečené.
  15. Potom ich už horúce obaľujeme v práškovom cukre, ktorý sme rozmiešali s vanilkovým.
  16. A čo dodať na záver. Sú to ozaj veľmi chutné koláče, ktoré sú aj rýchlo pripravené, nakoľko nemusia kysnúť. Vraj sú dobré aj s inými náplňami a keď ich dobre vyváľate v mandľových lupienkoch, tak aj vzhľadovo budú veľmi pekné.