Slivkový lekvár
Lekvár z mirabeliek (fotorecept)
Autor receptu: kitchenguru
Lekvár na rýchlu spotrebu do palaciniek, jogurtov, koláčov a na
chlebík.* Mirabelky (druh sliviek) bez postreku, prírodné. Chuťovo
kyselkavejšie.
Postup
- Mirabelky umyjeme a očistíme od stopiek. Vložíme do hrnca a pridáme cukor aj vodu. Varíme do úplného rozvarenia.
- Keď sú mirabelky rozvarené cez vhodné sitko prepasírujeme a tak sa zbavíme kôstok. Prepasírovanú zmes dáme do hrnca a varíme kým sa voda neodparí a lekvár nezhustne. V tejto fáze pridáme citrónovú šťavu a miešame, aby to neprihorelo.
- Keď je lekvár dostatočne hustý, že sa udrží na lyžičke, naplníme ním pripravené zaváraninové (sterilizované) fľaše. Zavrieme viečka a obrátené necháme vychladnúť pod utierkou.